středa 24. dubna 2024 Jiří

V úterý se na Horním náměstí sejdou lidé v rámci celorepublikové akce "Jednou provždy!"

Na úterý 5. června v podvečer je na olomoucké Horní náměstí svoláno shromáždění iniciativy „Milion chvilek“. Podobná shromáždění jsou plánována v mnoha městech České republiky, hlavní událostí je setkání na Václavském náměstí v Praze. Iniciativa svolává své signatáře a příznivce na závěr stodenní podpisové kampaně požadují rezignaci předsedy vlády Andreje Babiše.

V podepisovaném prohlášení se doslova uvádí „Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“. Svolavatelé shromáždění také reagují na aktuálně vznikající vládu slovy „Pojďme říct JEDNOU PROVŽDY, že opravdu nechceme vládu StB a KSČ(M)!“.

Petici v průběhu kampaně podepsalo téměř 250 tis. občanů, město Olomouc jako bydliště uvedlo 3,710 signatářů, což v přepočtu na počet obyvatel řadí Olomouc na třetí místo za Prahu a Brno. Pořadatelé podle zkušeností ze shromáždění 9. dubna a podle aktuálního ohlasu na událost na Facebooku odhadují, že by se na Horním náměstí v Olomouci mohlo sejít 600 – 800 lidí. Hlavní program začíná v 18 hodin, ale už po 17. hodině zahraje scházejícím se demonstrantům originální zpěvák protestsongů Ziggy Horváth ze Zlína.

Více informací o plánované akci naleznete na webu www.milionchvilek.cz a na facebookové události.

Kromě proslovu pořadatelů z Milionu chvilek promluví na shromáždění také senátor za Olomoucko MUDr. Lumír Kantor, bývalý rektor a výrazná postava listopadu 1989 v Olomouci Prof. Josef Jařab, představí se např. zástupci místní pobočky iniciativy „Mantinely demokracie“ a think-tanku „Evropské hodnoty“. Pořadatelé si mimořádné váží přislíbené návštěvy paní Zdeny Mašínové, žijící v Olomouci. Ta přítomné symbolicky propojí s generací pevných osobností, která zůstala věrná demokratickým a humanitním ideálům Masarykovy ČSR. Prostor k promluvě dostanou také zástupci demokratických politických stran, které odmítají účast na vládě trestně stíhaného premiéra. V plánu je i závěrečný Hyde-park pro krátké vystoupení zájemců z řad občanů.

 

Tisková zpráva | Foto Facebook Jednou provždy!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.