pátek 29. března 2024 Taťána

Návštěvníci olomoucké zoo už můžou vidět ve výběhu dvouměsíční mládě lva berberského

Velmi hravé i zdravě drzé je dvouměsíční mládě lva berberského, které v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce přišlo na svět v polovině května. Mládě bylo několik týdnů ukryto před zraky návštěvníků, aby lvice měla klid na péči o svého potomka. Nyní už ho můžou v pavilonu šelem sledovat i návštěvníci zoo. Je to jubilejní 20. mládě lvů berberských odchované v olomoucké zoologické zahradě, řekla novinářům ošetřovatelka Dana Reisigová.

Zpočátku byl malý lev hodně bázlivý, ale už se díky mateřské péči lvice Lily otrkal a postupně se seznamuje s nástrahami života. „Má takovou drzou povahu, protože si dovolí i na tatínka, ale jinak je hrozně hodný," uvedla Reisigová.

Lvíče se narodilo vzornému páru lvů berberských. Matka Lily o něj ve dne v noci pečuje a statný lev Šimon dokáže udržet nervy na uzdě i poté, co jeho skotačící potomek ve výběhu zazlobí nebo ho při hraní kousne. „Lev Šimon je na koťata pokaždé hodný. Má povahu po svém tatínkovi, což bylo nejzlatější zvíře, které jsme tady měli," podotkla Reisigová.

Když se lvíče narodilo, tak lvice Lily byla s mládětem oddělena a její partner pouze zvědavě strkal obrovskou hlavu do otvoru ubikace, aby zjistil, jak se rodinka má. Lvice ho ale zpočátku nepustila dovnitř. „Po dvou týdnech už tam s nimi ležel a není žádný problém. Dotýká se mláděte a když si mládě s ním hraje takovým tím rabiáckým způsobem, že ho kouše do ocasu a uší nebo po něm skáče, tak většinou jenom zavrčí či se ožene ocasem," uvedla ošetřovatelka, podle které lev Šimon žádnému ze svých mláďat nikdy neublížil.

Samice Lily 11. května na svět přivedla tři mláďata, avšak přežilou pouze jedno. „Je to krásné mládě, která má přes deset kilogramům," dodala mluvčí zoo Karla Břečková. Uvedla, že lvíče už kromě mateřského mléka začíná postupně ochutnávat i maso.

Základ chovu lvů berberských položila olomoucká zoo v roce 1993, kdy ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové získala lvici Zanu. O necelé dva roky později k ní z brněnské zoo přibyl samec Vilém. Od roku 1995 se v zoo na Svatém Kopečku narodilo 20 mláďat.

Zoologické zahrady na celém světě nyní chovají pouze několik desítek lvů berberských, kteří dříve obývali severní Afriku. S jejich vyhubením započali staří Egypťané a později Římané, kteří je používali k bojovým hrám s gladiátory. Od poloviny 20. století je tento poddruh lva podle olomoucké zoo považován za vyhynulý v přírodě.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.