pátek 29. března 2024 Taťána

Na Horním náměstí je k vidění výstava fotografií, která připomíná události roku 1968

Průběh okupace v roce 1968 zachycují dobové fotografie na 12 panelech, které byly dnes instalovány na Horním náměstí v centru Olomouce. Výstava nazvaná Sedm olomouckých dnů roku 1968 čítá šest desítek autentických fotografií, které uspořádal historik Miloslav Čermák. Na Horním náměstí bude k vidění do 21. srpna.

„Jedná se v podstatě o ilegální fotografie, které jsem v následné době normalizace dvacet let schovával. Na veřejnost se dostaly až po sametové revoluci," uvedl Čermák. Spolu s Čermákem pořídil v roce 1968 snímky také tehdejší fotograf Vlastivědného ústavu Jaroslav Juryšek i další, neznámí autoři.

Problematice okupace z roku 1968 se Čermák věnoval od samého počátku. Sborník statí a dokumentů, který uspořádal v roce 1969, vyšel až v roce 1990 pod názvem Sedm olomouckých dnů roku 1968.

Další publikace pojmenovaná Olomouc v roce 1968 je tři roky stará a poslední kusy jsou nyní v prodeji v informačním centru v podloubí radnice. V knize jsou rovněž publikovány všechny vystavené fotografie. Dokumenty a archiválie, které historik Čermák uchoval, jsou nyní shromážděny ve Státním okresním archivu v Olomouci.

„Tehdejší doba znamenala rozmach občanské společnosti a byla závanem všenárodní euforické naděje. Sovětské tanky tyto naděje rázně utnuly," podotkl primátor a ministr kultury Antonín Staněk.

Autoři | Foto Pavel Konečný

Štítky výstava, fotografie, Horní náměstí, okupace, 1968

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.