čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Česko si dnes připomíná Svatého Václava, patrona země

Lidé v Česku si dnes připomenou památku svatého Václava. Hlavní akcí bude tradičně pouť ve Staré Boleslavi, kde byl středověký kníže a světec zabit. Ve svatovítské katedrále v Praze bude dnes vpodvečer kardinál Dominik Duka sloužit mši, které budou předcházet svatováclavské nešpory.

Svatý Václav je hlavním patronem českého národa. Den jeho zavraždění, 28. září, je od roku 2000 státním svátkem jako Den české státnosti.

Památku svatého Václava si dnes lidé připomenou především při Národní svatováclavská pouti ve Staré Boleslavi. Každoročně se na ní scházejí představitelé církve, státu a tisíce poutníků.

Dopolední poutní mši bude na staroboleslavském náměstí sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner a kázání přednese kardinál Duka. Odpoledne se bude v bazilice svatého Václava ve Staré Boleslavi konat modlitba za národ u Palladia země České. Malému kovovému reliéfu zobrazujícímu Pannu Marii s Kristem je připisována zvláštní ochranná moc nad českými zeměmi. Podle legendy darovala reliéf svatému Václavu jeho babička, svatá Ludmila.

Kníže Václav se narodil na počátku 10. století jako nejstarší syn knížete Vratislava I. a jeho manželky Drahomíry. Pozdější legendy zdůrazňovaly především jeho zbožnost a činy dokazující oddanost katolické víře. Na příkaz svého bratra Boleslava, který neskrýval výhrady vůči jeho vládě, byl Václav 28. září 935 (podle starší literatury 929) ve Staré Boleslavi zavražděn.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Svatý Václav, svátek, patron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.