středa 24. dubna 2024 Jiří

Horní náměstí letos ozdobí stříbrný smrk

Symbolem letošního adventu a vánočních svátků v Olomouci bude stříbrný smrk. Ozdoba Horního náměstí se rozzáří v neděli 23. listopadu, při zahájení tradičních vánočních trhů. Strom letos městu darovali manželé Večeřovi z Polívkovy ulice v Olomouci. Bezmála šestnáct metrů vysoký jehličnan se na Horním náměstí objeví už v neděli 16. listopadu. Právě na tento den je plánováno jeho kácení. Urostlý stříbrný smrk, jehož stáří majitelé Večeřovi odhadují na čtyřicet let, již nemá v předzahrádce jejich domu v Polívkově ulici č. 38 příliš mnoho místa.

Kácení stromu začne v neděli 16. listopadu v 9 hodin. Samotné práce i převoz důstojné ozdoby města by tentokrát neměly být náročné. „Stříbrný smrk má o mnoho poddajnější větve, než měla loňská borovice černá. Práce s jeho ukotvením na nákladní auto i jeho následný převoz na Horní náměstí, by proto neměly být příliš náročné,“ uvedla Tamara Hegerová z oddělení kultury magistrátu. Na cestu do srdce Olomouce by se tak strom mohl vydat už kolem poledne. „Trasa na náměstí je stanovena ulicemi Štítného, Velkomoravskou, Brněnskou a Wolkerovou. Samozřejmě za doprovodu policie, která nám umožní projet krátký úsek v protisměru, a bude usměrňovat provoz,“ doplnila Tamara Hegerová.

Jak se bude symbol olomouckých vánoc jmenovat? O tom i letos rozhodnou sami Olomoučané. Město vyhlásilo již osmý ročník tradiční soutěže Pojmenujte vánoční strom. Výtvarně zpracované návrhy se jmény vánočních stromů mohou zájemci zasílat do 14. listopadu na adresu Magistrát města Olomouce, Tamara Hegerová, oddělení kultury, Horní náměstí – radnice, 779 11 Olomouc.
Vítězný návrh získá cenu od primátora města Olomouce, která bude vyhlášena na zahájení Vánočních trhů 23. listopadu.
Stříbrný smrk letos rozzáří více než 44 tisíc světel. Dalších bezmála 30 tisíc světel ozáří budovu radnice. Celkovou atmosféru pak doplní světelné řetězy nad ulicemi a slavnostně přizdobené lampy veřejného osvětlení.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.