pátek 29. března 2024 Taťána

Ovzduší v Olomouckém kraji se k dnešnímu ránu zlepšilo

Ovzduší v Olomouckém kraji se k dnešnímu ránu oproti čtvrtku zlepšilo. Koncentrace polétavého prachu však stále překračují limity. Nejhorší vzduch je nyní v Prostějově, kde jsou denní limity stále ještě překročeny téměř dvojnásobně. Aktuální hodnoty jsou však ve všech městech již optimističtější. V Olomouci i v Přerově se pohybují od stanovenou hranicí 50 mikrogramů. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

 V Prostějově dnes ráno čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu dosahovaly 97 mikrogramů. Aktuální hodnoty v noci na dnešek byly překročeny ještě dvojnásobně, od 02:00 se však již postupně snižují a ráno dosahovaly 68 mikrogramů. V Přerově, kde na zhoršené ovzduší upozornil ve čtvrtek své obyvatele i magistrát, je situace ještě o něco lepší. Denní hodnoty se tam nyní pohybují na 87 mikrogramech. Hodinové koncentrace jsou již pod limitem. I tam se situace začala zlepšovat po půlnoci.

Nepatrně jsou stále ještě překročeny koncentrace polétavého prachu v Olomouci, kde denní hodnoty dosahují 78 mikrogramů na metr krychlový. I tam jsou však už aktuální hodnoty pod hranicí 50 mikrogramů. Ovzduší naposledy potrápilo obyvatele Olomouckého kraje loni v prosinci, na začátku měsíce museli meteorologové kvůli zvýšeným hodnotám polétavého prachu vyhlásit smogovou situaci. Po dobu smogové situace od 4. do 8. prosince jezdila v Přerově MHD zdarma. Zhoršené rozptylové podmínky přetrvávají i v sousedním Moravskoslezském kraji. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší se ale i tam snížily. Ovzduší je horší i ve Zlínském kraji, kde se denní koncentrace pohybují nyní zhruba kolem 70 mikrogramů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.