pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Knihovna města Olomouce získala díky projektu Library. I love it! Pečeť kvality 2016

Evropský projekt propojuje osm knihoven po celém kontinentu. Snaží se o zviditelnění knihoven jako důležitého místa pro vzdělávání dospělých. Cenu uděluje Dům zahraniční spolupráce ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Projekt Library. I love it! realizovala Knihovna města Olomouce v minulých dvou letech. Navázala tak úzkou spolupráci s knihovnami z z Rakouska, Chorvatska, Finska, Itálie, Polska, Španělska a Turecka. „Zaměřil se na roli knihoven v životě současné evropské společnosti a předvedl knihovny jako životně důležitá centra celoživotního vzdělávání,“ oznámila mluvčí radnice Radka Štědrá. Cílem jednotlivých setkání byl rozvoj a osvojení si znalostí, schopností a dovedností, jejichž používání v další práci bude mít vliv na osobnostní, společenský a profesní růst knihovníků. V průběhu projektu se zástupci vybraných škol vzájemně navštěvovali a připravovali pro kolegy setkání, které se skládalo ze tři částí.

První část Pochlub se! měla za úkol ukázat klíčové aktivity hostitelské země  oblasti celoživotního vzdělávaní. Druhá část Nauč! zahrnovala workshopy semináře či ukázky osvědčených metod a přístupů. Naposledy navštívili v rámci části Zhlédni! místa, která v širším smyslu souvisejí se vzděláváním.

Knihovna města Olomouce předvedla kurz trénování paměti, kurzy informačních technologií pro různé skupiny obyvatel a využívání dětských tematických kufříků pro vzdělávání, zábavu a hlavně soudržnost současné rodiny. Prohlídka historických měst Prahy a Olomouce doplnila návštěva Ruční papírny ve Velkých Losinách, hradu Bouzova a zoologické zahrady na Svatém Kopečku, kde jsme pokřtili malého lemura katu krásným jménem „Library“.

Pečeť kvality uděluje Dům zahraniční spolupráce ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy mezinárodním vzdělávacím projektům, které se zaměřují na zahraniční spolupráci nebo výjezdy za studiem a praxí. Ocenění byla předávána na Valorizační konferenci, jejímž základním tématem bylo Vzdělávání bez hranic. Udělování Pečetě kvality uvedla náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková, která vyzdvihla význam mezinárodních projektů a mobilit a zdůraznila jejich dopad jak ve formálním, tak neformálním vzdělávání. Kromě projektu, do kterého se zapojila Knihovna města Olomouce, získali Pečeť kvality také tyto projekty:

  • Za podprogram Leonardo da Vinci: Educa International, o. p. s. za projekt Placements for Graduates.
  • V sektoru vysokoškolského vzdělávání programu Erasmus+: Janáčkova akademie múzických umění v Brně za studentské mobility.
  • V sektoru mládež programu Erasmus+: YMCA v ČR za projekt The Fairytaile of Childhood.
  • Speciální cena za nejvýrazněji respektující zásady CSR: METER Silesia, spol. s r.o. za projekt Lifelong Learning for Adults to Become Sustainable.
  • Ocenění pro nejlepšího hodnotitele získal Josef Boček, externí hodnotitel programu Erasmus+.

Autoři | Zdroj olomouc.eu, MŠMT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.