čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na olomouckou univerzitu se hlásí přes 25 tisíc studentů, méně než loni

Na olomouckou Univerzitu Palackého přišlo dosud téměř 25.500 přihlášek zájemců o studium. Je to zhruba o 2500 přihlášek méně než loni ve stejném období, podle zástupců vysoké školy se na počtu projevuje současný demografický vývoj. Počet uchazečů o studium však ještě není konečný, řekla dnes mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Uchazeči si mohou vybírat z téměř 900 možných kombinací oborů na zdejších osmi fakultách. Největší zájem je již tradičně o filozofickou fakultu a fakultu pedagogickou.

Meziroční vývoj počtu přihlášek i nadále zůstává nad křivkou úbytku maturitních ročníků, za což jsme velmi rádi. Vysoký počet uchazečů o studium na Univerzitě Palackého dokládá nebývalý a trvalý zájem o studium v Olomouci, jednom z nejkrásnějších studentských měst," uvedl prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík. Další přihlášky očekává univerzita i v následujících týdnech a měsících. Na některé obory se mohou uchazeči stále hlásit, u jiných se pak dá očekávat, že se bude konat i druhé kolo přijímacího řízení, doplnila mluvčí univerzity.

Loni v tuto dobu obdržela olomoucká univerzita téměř 28.000 přihlášek ke studiu, předloni toto číslo překročilo na začátku března 30.000 přihlášek. Podle zástupců univerzity se na počtech podepisuje velký úbytek maturantů, kteří vycházejí ze středních škol, i přesto se podle nich daří počet přihlášek držet na obdobných číslech.

Univerzita nabízí studium na osmi fakultách. Nejvyšší počty přihlášek obdržely fakulty s širokou škálou oborů, tedy fakulta filozofická a pedagogická. Žebříček oborů, o které mají maturanti největší zájem, se od loňského roku téměř nezměnil. Největší zájem je o obor všeobecné lékařství na lékařské fakultě, kam doputovalo letos přes 2200 přihlášek. Na druhém místě se umístil obor právo na právnické fakultě, o který má zájem přes 1400 uchazečů. Tisícovou hranici podaných přihlášek překonal ještě obor psychologie na filozofické fakultě a zubní lékařství na lékařské fakultě.

Velký zájem je mezi uchazeči také o nově otevírané obory. Zdravotnickým záchranářem se chce stát téměř 130 uchazečů. Obor připravovala fakulta zdravotnických věd několik let, z uchazečů přijme 30 nejúspěšnějších. Přes 60 přihlášek pak evidují indonéská studia se zaměřením na cestovní ruch nebo televizní a rozhlasová studia na filozofické fakultě, přijata v obou případech bude třetina z uchazečů.

Univerzita Palackého v Olomouci se letos chystá přijmout do bakalářských a magisterských nenavazujících oborů 5500 českých studentů. Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje nyní na osmi fakultách asi 21.000 studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel Olomouce.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.