čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

FOTO/VIDEO: Nová operační technika pomáhá ortopedům navrátit hybnost ramene

Ortopedická klinika Fakultní nemocnice Olomouc využívá novou operační techniku pro léčbu především mladších pacientům s omezenou aktivní hybností ramenního kloubu na podkladě rozsáhlého poškození svalů rotátorové manžety.

Patří tak ke dvěma artroskopickým pracovištím v republice, která využívají tuto novou operační techniku.Tato metoda dokáže hybnost kloubu do značné míry obnovit a navrací tak pacientům šanci na plnohodnotný způsob života. Olomoučtí ortopedové byli dokonce v září 2016 vůbec prvními v ČR, kteří operaci novou technikou provedli.

Jedná se o rekonstrukci horního kloubního pouzdra ramenního kloubu pomocí speciální záplaty u pacientů s nerekonstruovatelnou manžetou rotátorů. Díky této rekonstrukci dochází k centralizaci hlavice a jamky, což umožňuje volný pohyb v ramenním kloubu. Indikovaní jsou aktivní pacienti s nerekonstruovatelným roztržením šlach supraspinatu a infraspinatu,“ vysvětluje vedoucí lékař artroskopického týmu Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Radim Kalina, Ph.D.

Podle jeho kolegy z olomouckého artroskopického týmu MUDr. Petra Neorala, Ph.D. lze v celé republice nalézt řadu pacientů s typem lézí, které způsobují omezenou hybnost ramenního kloubu. „Díky nové metodě jsme schopni jim nabídnout takovou variantu léčby, která jim pomůže dosáhnout daleko vyššího rozsahu pohybu kloubu a tím i funkčnosti paže,“ zdůrazňuje MUDr. Neoral.

Olomoucká ortopedická klinika je zároveň ve spolupráci s firmou Aspironix pořadatelem instruktážních workshopů s živými přenosy těchto rekonstrukčních artroskopických operací. Jejich předvedení se setkává s velmi pozitivními ohlasy zástupců jiných odborných pracovišť. „Tato metoda se jeví jako vhodná pro pacienty mladšího a středního věku s nerekonstruovatelným poškozením manžety rotátoru, neboli těch svalů, které pohybují ramenem. Doposud jsme jim nemohli nabídnout buď nic, nebo až přímo endoprotézu. To právě pro mladší a střední věk není úplně optimální řešení, protože pak už pro ně vlastně nemáte žádné jiné. Nová technika je vhodná nejen vzhledem k tomu, že pozitivně ovlivní stav bolesti, ale do značné míry i obnoví funkci ramene,“ konstatuje primář Ortopedicko-traumatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Vladimír Frič, CSc.

Podle MUDr. Štefana Štolfy, Ph.D. z Kliniky ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice nová operační technika vyplňuje mezeru mezi stávajícími způsoby léčby. „Reverzní endoprotéza je sice fajn, ale jde o krátkodobé řešení, které navíc oproti nové rekonstrukční technice neumožňuje takovou fyzickou zátěž ramene. Některé pacienty dokážeme léčit artroskopickou rekonstrukcí manžety, ale u jiných to bohužel není možné a doposud jsme neměli nic, co bychom mohli nabídnout jako určitou alternativu hlavně pro ty mladší a fyzicky aktivnější,“ zmiňuje MUDr. Štolfa.

Nová metoda se ve světě využívá pouze nějakých pět až sedm let. „V současné době se používá prakticky ve všech západních zemích, běžně se tyto zákroky provádějí v západní Evropě, USA, ale třeba i v Japonsku. Co se týká střední Evropy, tak Česká republika byla jedním z prvních průkopníků. Několik málo operací bylo provedeno i na Slovensku a v Polsku. Je to velký pokrok zejména pro pacienty a jejich následnou rehabilitaci,“ doplňuje Ing. Tomáš Mucha, obchodní manažer společnosti Aspironix, která je výhradním zastoupením firmy Arthrex pro Česko a Slovensko.

Ortopedická klinika FN Olomouc patří mezi přední artroskopická pracoviště v České republice, o čemž svědčí pravidelná přednášková a lektorská činnost na mnoha ortopedických sympoziích, kongresech a kurzech. V posledních letech dominuje v artroskopických rekonstrukcích v oblasti ramenního kloubu. Na olomoucké ortopedické klinice je ročně prováděno přes 1200 artroskopických operací končetinových kloubů, z toho 300 operací ramene.

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky operace, nemocnice, kloub, rameno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.