pátek 29. března 2024 Taťána

Prostějovská nemocnice varuje před proleženinami preventivní akcí

Zhoršenou kvalitu života nebo dokonce i ohrožení na životě mohou mít za následek takzvané dekubity, které postihují především částečně či zcela imobilní osoby. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, se proto zaměřuje na osvětu a v rámci Světového dne Stop dekubitům připravila na čtvrtek 15. listopadu preventivní akci pro širokou veřejnost.

Radíme jim, které pomůcky jsou pro ně nejvhodnější...

Jak proleženinám předcházet, jak rány a dekubity vznikají a jak se léčí, to vše se dozvědí návštěvníci akce od 10 do 13 hodin ve vstupní hale Nemocnice Prostějov. Mohou se seznámit nejen s polohovacími pomůckami, ale také například ochutnat speciální výživu. To vše je u příležitosti Světového dne Stop dekubitům.

„Nejčastěji se o tuto problematiku zajímají ti, kteří se doma starají o částečně či úplně nepohyblivého člena rodiny. Radíme jim, které pomůcky jsou pro ně nejvhodnější, jak je správně polohovat a klademe důraz i na správnou výživu pacienta,“ řekla Mgr. Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov, ve které se prevenci i léčbě dekubitů věnují dlouhodobě a mají zde i speciálně vyškolený tým.

„Pravidelně školíme personál, obnovujeme polohovací pomůcky a používáme moderní materiály...

„Pravidelně školíme personál, obnovujeme polohovací pomůcky a používáme moderní materiály. Na focení dekubitů používáme tablety se speciálním softwarem, který dekubit vyfotí a umožní kvalitní vyhodnocení, zobrazuje vývoj v čase a umožňuje přesnější diagnostiku. Pořízené fotografie se navíc stávají součástí zdravotnické dokumentace takto postiženého pacienta,“ dodala Mgr. Marie Jouklová.

Evropské statistiky a průzkumy ukazují, že dekubity bývají problémem u dvaceti až třiceti procent dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, či lidí s výraznými pohybovými obtížemi.

Délka hojení vzniklých proleženin je individuální

Pro prevenci vzniku proleženin odborníci radí časté polohování, které zkracuje dobu působení tlaku na stále stejná místa na těle pacienta. Kromě používání antidekubitních pomůcek a správné hygieny jsou důležité také rehabilitace a včasná mobilizace pacienta. Cílem je co nejdříve mu umožnit návrat do běžného života. Riziková místa a vznikající proleženiny se nesmějí masírovat, protože masáží je již tak narušené podkoží doslova smýkáno.

Délka hojení vzniklých proleženin je individuální. Závisí zejména na příčině vzniku chronické rány, celkovém stavu pacienta i samotném onemocnění a užívání léků. Nejdůležitější roli hraje pak celková kondice i imunitní sytém.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky nemocnice, proleženiny, prevence, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.