pátek 29. března 2024 Taťána

Nemocnice Prostějov oslavila 130. výročí od svého vzniku, tehdy pečovaly o nemocné pouze čtyři ošetřovatelky

V začátcích zde čtyři ošetřovatelky pečovaly o více než stovku pacientů, dnes má nemocnice 155 lékařů, 365 sester a porodních asistentek a dalších 320 zaměstnanců z řad zdravotnického i nezdravotnického personálu.

Na povozech přijíždějí první pacienti do nemocnice v Prostějově, chudí přicházejí pěšky. Doufají, že budou mít štěstí a zastihnou jednoho ze dvou externích lékařů, kteří v nemocnici slouží. O nemocné na 118 lůžkách zde střídavě pečují čtyři ošetřovatelky – laické ženy bez zdravotnického vzdělání. Tak vypadala situace v Nemocnici Prostějov v roce 1888, před 130 lety, kdy se začala psát její historie. Nemocnice, tehdy nesoucí jméno korunní princezny Stefanie, byla otevřena po dvouleté výstavbě na pozemcích bývalého vojenského cvičiště na „Brněnském předměstí“.

Dnes má nemocnice 501 lůžek a téměř tři desítky ambulancí. O pacienty zde pečuje 155 lékařů, 365 sester a porodních asistentek a dalších 320 zaměstnanců z řad zdravotnického i nezdravotnického personálu. Jen v loňském roce zde bylo hospitalizováno přes 14 tisíc pacientů a dalších 63 tisíc bylo ošetřeno v ambulancích. Mimo to zde přišlo na svět hned 853 dětí.

Posledních 11 let je prostějovská nemocnice členem skupiny AGEL, kdy sloučením tří nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku vznikla společnost Středomoravská nemocniční.

„V prostějovské nemocnici byly od roku 2007 investice směrovány především do modernizací nejstarších budov. Rekonstrukcí prošlo parkoviště, lůžkové oddělení ORL, dialýza a Centrum léčebné rehabilitace v celkové částce 134 miliónů, do přístrojového vybavení bylo investováno 175 miliónů. Pro obyvatele Prostějovska bylo významné také zajištění vlastního CT pracoviště, vybudování nového oddělení laboratorní medicíny spojujícího komplement laboratoří SMN a také vznik zcela unikátního pracoviště Agel Sport Clinic,“ řekla ředitelka nemocnice MUDr. Marie Marsová s tím, že nejnovější investice pak směřovala do rekonstrukce dětského oddělení, které prošlo kompletní obměnou letos v létě.

Asi nejvýznamnější postavou nemocniční historie byl první samostatný primář nemocnice a chirurg MUDr. Jaroslav Mathon, který přišel do Prostějova po svém působení na několika klinikách ve Vídni a který se celkově o rozvoj všeobecné městské nemocnice významně zasloužil. Za jeho působení byla v nemocnici započata přístavba operačního sálu s předsíní a sterilizační místností.

V 50. letech minulého století pak bylo kvůli nevyhovujícím podmínkám rozhodnuto o výstavbě nového nemocničního areálu. Projektovou přípravu provázela řada problémů, docházelo k mnoha změnám, až byl nakonec zvolen projekt inspirovaný SchulthessClinic v Zurichu. Vlastní stavba nové nemocnice byla zahájena v roce 1996 a dokončena právě před 15 lety, tedy v roce 2003.

Jsme na naši nemocnici hrdí, Prostějov má krásnou a moderní nemocnici. Vážíme si práce našich předchůdců, a stejně jako oni se snažíme o areál pečovat a naše služby neustále rozvíjet a zlepšovat tak péči o pacienty,“ doplnila ředitelka Nemocnice Prostějov MUDr. Marie Marsová.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky nemocnice, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.