čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hasiči z celého kraje včera hromadně darovali krev a krevní plazmu

Včera dopoledne hromadně darovali krev a krevní plazmu hasiči z celého kraje, a to na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci.

Do akce se zapojilo čtrnáct výjezdových hasičů a příslušníků Krajského operačního a informačního střediska, kteří bezplatně darovali 470 ml tekutiny našeho života. Tři hasiči darovali krevní plazmu, zbytek daroval krev. Celkem tak hasiči dnes odevzdali 5170 ml plné krve a 2483 ml krevní plazmy,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Záchrana lidského života je pro hasiče každodenní práce a poslání, a tak i tuto akci vnímali stejně. Všichni ví, že krev má nezastupitelnou roli a nelze ji uměle vyrobit. Na darování této nejcennější tekutiny závisí zdraví a životy těch, kteří ji potřebují. Letošní odběr byl třetím v pořadí, kdy se hasiči z Olomouckého kraje rozhodli hromadně darovat krev.

Hasiče se letos rozhodly podpořit i spoluorganizátorky celé akce, zaměstnankyně Transfuzního oddělení a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, které hasiče uvítaly a celou dobu doprovázely stylově oblečené do hasičských zásahových kalhot. Každý dárce krve, který byl pojištěný u ZPMV ČR dostal drobný dárek,“ dodala Hacsiková.

Autoři | Foto HZS

Štítky hasiči, nemocnice, krev, dárcovství, plazma

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.