sobota 20. dubna 2024 Marcela

Podívejte se na koncepci paliativní péče, která má pomoci těžce nemocným lidem a jejich blízkým

Jako jeden z prvních v Česku zavádí Olomoucký kraj koncepci paliativní péče. Jejím posláním je ulehčit život lidem, kteří trpí nevyléčitelnými chorobami.

Celý materiál je od tohoto týdne k dispozici ZDE na webových stránkách www.olkraj.cz. 

„Paliativní péče není pouze o tom, jak pomoci těžce nemocným lidem.  Je také o podpoře těch, kteří o ně pečují například v domácím prostředí.  I na ně se nová koncepce zaměřuje, protože většina nevyléčitelně nemocných si přeje dožít právě doma blízko rodiny,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Nová koncepce obsahuje desítky stran textů, které se zabývají dnešním stavem paliativní a hospicové péče a navrhuje, jak se má dál rozvíjet a modernizovat. V každém okrese bude do budoucna fungovat alespoň jeden poskytovatel těchto sociálních služeb, hejtmanství se také zavázalo navýšit současnou hospicovou kapacitu.

PSALI JSME: Olomoucký kraj má v plánu investovat miliony korun do paliativní péče

Na obsáhlém dokumentu pracoval tým složený z pracovníků krajské úřadu i externích odborníků. Hejtmanství koncepci poprvé představilo v pondělí 26. listopadu. „Jde o velmi záslužný počin. Hlavně v severní části Olomouckého kraje má paliativní péče jisté rezervy,“ zhodnotil krajskou iniciativu arcibiskup Jan Graubner.

Církev patří mezi organizace, které mají s poskytováním paliativní a hospicové péče velké zkušenosti. Olomoucký kraj z nich při tvorbě koncepce čerpal, spolupracoval však i s řadou poskytovatelů sociálních a zdravotnických služeb.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky paliativní péče, koncepce, nemoc, zdraví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.