čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Senioři si budou moci přivolat pomoc kdykoliv díky SOS tlačítkům

Přerovská radnice chce vybrané seniory vybavit tísňovou službou s názvem Anděl na drátě, která by mohla při ohrožení či krizové situaci včas přivolat pomoc.

Jedno tlačítko vyjde na necelé dva tisíce korun

Radní podpořili pořízení SOS tlačítek napojených na tísňovou linku, které tato služba nabízí. Tlačítko v podobě hodinek či přívěšku na krk by měli senioři nepřetržitě u sebe a v případě potřeby by si přes něj mohli pouhým stisknutím zavolat pomoc. Informovala o tom mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. „Každé SOS tlačítko stojí 1850 korun. Počítáme s tím, že na nákup by šly peníze z rozpočtu města a také od sponzorů, kteří projeví zájem projekt podpořit. Ještě v prosinci oslovíme místní podnikatelské subjekty a poprosíme je o finanční dar," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS).

Službu by si senioři měli platit měsíčně sami

Tlačítka by podle něj byla v majetku města, měsíční poplatek za službu v částce 380 korun by si už museli senioři hradit ze svého. Město nyní sestavuje pravidla pro využití této služby, které chce zveřejnit v únoru či březnu a poté začne mapovat zájem seniorů a sestavovat pořadník. Hrát roli bude jejich věk, soběstačnost, zdravotní a sociální anamnéza, doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

Služba Anděl na drátě nabízí rychlé přivolání pomoci kdykoliv

Zhruba v dubnu by pak mohli první zájemci začít tlačítka používat. SOS tlačítka jsou prioritně určena lidem, kteří žijí v domácím prostředí a obávají se, že by je nenadálá krizová situace mohla ohrozit na životě. Pomoc prostřednictvím tlačítka si budou moci přivolat sedm dní v týdnu a 24 hodin denně. „Zařízení může zároveň samo rozpoznat, že jde o situaci ohrožující život, a ihned tak zalarmuje dohledové centrum pro zajištění pomoci," doplnil náměstek Kouba. Zařízení má GPS monitoring polohy pro zacílení pomoci, monitoruje aktivitu seniorů - a dokonce je možná i kontrola užívání léků. Podobnou službu využívá od letoška také Jeseník, kde jsou zdejší senioři v úzkém propojení s městskou policií pomocí speciálního komunikátoru. V novém projektu prevence kriminality jich bylo v srpnu vybráno prvních patnáct.

Hlasový komunikátor je v nebezpečí či ohrožení na životě okamžitě spojí s dispečinkem strážníků, kteří poté budou moci zalarmovat hasiče či zdravotníky. Komunikátor má navíc pádový senzor, informoval tehdy mluvčí jesenické radnice Richard Kapustka. Speciální kapesní přístroj, s jehož pomocí si lze snadno a rychle přivolat pomoc, dostali už v roce 2016 zdarma od strážníků také vybraní senioři ve Šternberku na Olomoucku.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky SOS, senioři, tlačítka, Přerov, bezpečnost, pomoc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.