čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nemocnice nechá zbourat staré kasárny, přesunout by se tam pak měla zubní klinika z centra města

Demolici zchátralých budov zahájili dělníci na zhruba tříhektarovém pozemku v opuštěných kasárnách na Tabulovém vrchu v Olomouci, který před časem získala Fakultní nemocnice Olomouc.

V budoucnu by na této ploše sousedící s areálem nemocnice mohly být postaveny moderní budovy pro oddělení následné péče či kliniku zubního lékařství řekl ředitel FN Olomouc Roman Havlík. FN Olomouc pozemek v sousedství svého areálu získala předloni na podzim od Úřadu práce ČR.

Opuštěné a chátrající kasárny, ve kterých před rokem 1989 pobývali i sovětští vojáci, si v posledních letech oblíbili bezdomovci a drogově závislí lidé. Díky převodu pozemku na nemocnici a demolici čtyř starých budov, která bude včetně DPH stát zhruba 12 milionů korun, budou pozemky moci být opět využity.

Je to poslední možnost, kam se nemocnice bude moci v budoucnu rozvíjet. Podle našeho současného názoru bude tento pozemek v budoucnu určen pro následnou péči a pro přesun kliniky zubního lékařství z centra města do areálu fakultní nemocnice," uvedl Havlík.

Výstavba nových nemocničních budov na získaném pozemku podle Havlíka ale zatím není na pořadu dne. „Určitě se nebavíme o horizontu několika příštích let, dvou či tří, protože rozvojový plán a hlavní investiční akce fakultní nemocnice je novostavba budovy Franze Josefa," uvedl Havlík.

Rekonstrukce a dostavba nejstarší budovy v nemocnici, pro kterou se vžil název Franz Josef, má včetně projektové přípravy zabrat čtyři až pět let. Podle primátora Olomouce Mirka Žbánka (ANO) zanedbaný pozemek v areálu bývalých kasáren na Tabulovém vrchu už dlouhá léta budil vášně obyvatel v okolí.

Poté, co ho opustila armáda, tak se stal jakýmsi centrem nepřizpůsobivých občanů. Nezřídka se tady objevovali lidé, kteří narušovali veřejný pořádek. Mluvilo se tady o drogách. Stal se z toho jakýsi squat," řekl Žbánek. Podle primátora je proto dobře, že pozemek po letech chátrání bude upraven a posléze najde nové využití. „Že se z toho přestane stávat jakási no-go zóna, kolem které se lidé báli chodit. Je to dobrá zpráva," podotkl primátor. Dodal, že radnice chce v budoucnu revitalizovat další problémové lokality ve městě.

Autoři | Foto FNOL

Štítky kasárny, nemocnice, demolice, pozemek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.