pátek 29. března 2024 Taťána

Fotografie Jindřicha Štreita dokumentují činnost mobilního hospice. K vidění jsou v nemocnici a na lékařské fakultě

Dvě desítky fotografií mapujících činnost olomouckého mobilního hospice Nejste sami jsou od včerejška k vidění na olomoucké lékařské fakultě a v monobloku Fakultní nemocnice Olomouc.

Výstava má pomoci v informovanosti veřejnosti

Autorem snímků je fotograf Jindřich Štreit, který mapoval činnost hospice i práci odborníků od konce loňského července do září. Putovní výstava cyklu nese název "...s láskou". Mobilní hospic funguje v Olomouci a okolí od roku 2016, dosud pomohl na konci života téměř dvěma stovkám pacientům, řekla jeho ředitelka Kateřina Tichá.

Podle předsedy správní rady mobilního hospice Nejste sami Martina Štainera by měla výstava pomoci v informovanosti veřejnosti o alternativě umírání v domácím rodinném prostředí. „Pevně doufám, že výstava fotografií jednoho z nejvýznamnějších fotografů současnosti Jindřicha Štreita v prostorách fakultní nemocnice a lékařské fakulty nám pomůže na naši práci upozornit a upoutat pozornost," uvedl Štainer. Výstava fotografií podle kurátorů citlivě dokumentuje činnost olomouckého mobilního hospice, paliativní péči a atmosféru v rodinách, které se loučí se svými odcházejícími blízkými.

Některé příběhy jsou opravdu těžké, ale rozhodně všechny nejsou jenom smutné

Práce mobilního hospice si nesmírně vážím. Jsou to opravdu těžké příběhy. Ale nejsou to rozhodně příběhy jenom smutné. Je zřejmé, že lidem, kteří pomaličku odcházejí, dodává pobyt doma a paliativní péče sílu," uvedl Štreit. Posláním mobilního hospice je umožnit smrtelně nemocným, jak dospělým klientům, tak dětem, strávit poslední chvíle života v domácím prostředí a obklopeni těmi nejbližšími. Pomoc nabízí i pečujícím rodinám.

Náš tým se skládá ze zdravotních sester, lékařů, klinického farmaceuta, sociálního pracovníka, psychologa, duchovního a poradce pro pozůstalé. Prakticky fungujeme tak, že rodině, která se rozhodne postarat se o těžce nemocného blízkého, nabídneme veškerou podporu. Tuto oporu poskytujeme 24 hodin denně, sedm dní v týdnu," doplnil Štainer.

Výstava je ve foyer dostavby Teoretických ústavů Lékařské fakulty Univerzity Palackého, druhá část fotografického cyklu je umístěna ve vestibulu chirurgického monobloku Fakultní nemocnice Olomouc. Potrvá do konce února, poté bude putovat po dalších místech, podle zástupců hospice je o ni velký zájem. Mobilní hospic zároveň spolupracuje se Štreitem na rozšiřování cyklu, doplnila Tichá. Mobilní hospic pomoc nabízí v okruhu až čtyřicet kilometrů od krajského města Olomouce, u dětské péče se pomoc rozšířila po celém kraji i jeho okolí.

Autoři | Foto Facebook Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky kultura, fotografie, výstava, nemocnice, hospic, Štreit

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.