sobota 20. dubna 2024 Marcela

Chřipkovému onemocnění podlehli již čtyři lidé v Olomouckém kraji. Nemocnost se zvýšila

Závažnému chřipkovému onemocnění podlehli v Olomouckém kraji již čtyři lidé. Oproti minulému týdnu se počet obětí zvýšil o tři.

Výrazně stoupl i celkový počet chřipkových onemocnění s klinicky závažným průběhem, a to z deseti na sedmnáct případů. Hygienici evidují v kraji také růst akutních respiračních onemocnění - z 1633 na 1841 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z dnešních údajů olomoucké krajské hygienické stanice.

„Relativní nemocnost obyvatel ... se nám oproti minulému týdnu zvedla o necelých třináct procent a činí 1841 případů na 100 tisíc obyvatel. Nemocnost se navýšila ve všech věkových kategoriích, takže jsme v plošné epidemii," řekla ředitelka protiepidemického odboru Růžena Haliřová. Kvůli vysokému počtu viróz už většina nemocnic v Olomouckém kraji zakázala návštěvy na lůžkových odděleních, aby byli pacienti ochráněni před možnou nákazou.

Návštěvy jsou zakázány ve Vojenské nemocnici Olomouc i nemocnicích v Přerově, Prostějově, Šternberku, Šumperku či Hranicích. Ve Fakultní nemocnici Olomouc jsou návštěvy nemohou na deset klinik. Návštěvy zatím neomezila nemocnice v Jeseníku. Nemocnost se podle statistik zvýšila ve všech okresech kraje kromě Přerovska, kde tento týden začaly jarní prázdniny. Výraznější nárůst lékaři pocítili na Olomoucku, kde je zároveň nemocnost nejvyšší - 2412 případů na 100 tisíc obyvatel, což je o 300 případů více než před týdnem.

Více práce měli také lékaři v ordinacích na Jesenicku, kde je nyní nemocných 1586 na 100 tisíc obyvatel, oproti 1400 případům před týdnem. Nárůst hlásí i Šumpersko, kde je k dnešnímu dni nemocných 1680 na 100 tisíc obyvatel, a také Prostějovsko s 1692 případy na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší počet nemocných je stále mezi nejmenšími dětmi, i tam číslo výrazněji narostlo. Zatímco před týdnem lékaři evidovali 4268 nemocných dětí na 100 tisíc obyvatel, nyní je to již 4665 případů.

Přes dvoutisícovou hranici se drží také čísla mezi školáky a studenty. Ve věkových kategoriích dospělých a seniorů nemocnost překročila tisícovou hranici, vyplývá ze statistik. Oproti celostátnímu průměru je počet nemocných v Olomouckém kraji vyšší. Podle dnešních statistik činí průměrná nemocnost v republice k dnešnímu dni 1684 případů na 100 tisíc obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, zdraví, epidemie, chřipka, úmrtí

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.