sobota 20. dubna 2024 Marcela

Přerovská radnice chystá zateplení budovy pro zdravotnickou školu

Přerovská radnice plánuje zateplit pětipodlažní budovu na náměstí Přerovského povstání, kde by měli od září příštího roku usednout studenti nové Vyšší odborné školy zdravotnické.

Na projektovou dokumentaci radní uvolnili půl milionu korun, dalších deset milionů korun bude stát samotná investice, město se na ni pokusí získat dotace. Školu chce otevřít společnost Agel, která spravuje většinu nemocnic v Olomouckém kraji včetně Přerova. Ve stejné budově fungovalo do roku 2017 odloučené pracoviště hranické zdravotnické školy. Primátor Petr Měřínský z ANO uvedl, že projekt by měly být připraven na podzim, město poté vypíše soutěž. „Příští rok chceme začít opravovat tak, aby byla budova připravena na školní rok 2020 - 2021," uvedl.

Zřizovatelem školy bude Agel, který si chce vychovat svůj zdravotnický personál. Projekt má i podporu olomouckého arcibiskupství, které nabídlo pomoc při duchovní formaci a etické výchově. „Ve spolupráci, byť se soukromým subjektem, se snažíme zachovat kvalifikovanou pracovní sílu, která by tady byla vzdělána a zůstala v Přerově, což je podle nás dobrým počinem. Domníváme se, že je to krok správným směrem. Nemocnice má personální podstav a kdyby tady byla škola, očekáváme, že by zde ten personál zůstal," uvedl náměstek Petr Kouba (ODS).

Budova, v níž by měli od školního roku 2020 až 2021 nacházet zázemí budoucí zdravotníci, byla postavena v roce 1975 a původně sloužila jako Dům politické výchovy. Později objekt sloužil coby odloučené pracoviště Střední zdravotnické školy Hranice, která měla v přízemí šatny a sklad knih. V prvním patře byly kanceláře, ředitelna a chemické laboratoře, v dalších patrech byly učebny a v nejvyšší části domu aula.

„Agel nám nyní musí říci, kolik potřebuje prostoru, kolik tříd. Budova je větší než potřeby školy a bude využita i pro další účely," doplnil náměstek Kouba. Zřízení vyšší odborné školy zdravotnické v Přerově je jedním z hlavních bodů programového prohlášení koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, které chce naplnit do roku 2022.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky škola, budova, zateplení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.