pátek 29. března 2024 Taťána

Nemocnice Šumperk pořídila nový rentgen, bude rychlejší i šetrnější

Nový rentgenový přístroj, který je rychlejší a usnadní práci radiologickým asistentům, pořídila Nemocnice Šumperk. Přístroj v hodnotě 5,5 milionu korun zároveň dokáže automaticky volit optimální dávku záření. Řekl to primář RTG oddělení šumperské nemocnice Jiří Gerold.

„Nový rentgenový přístroj má dva detektory. Jeden je umístěn ve vertigrafu a druhý v polohovacím stole. Jednotlivá vyšetření jsou díky tomu rychlejší. Zařízení také umožňuje automatické nastavení pozice rentgenky podle zadané oblasti vyšetření," uvedl Gerold.

Nový přístroj má několik desítek přednastavených expozičních parametrů podle oblastí lidského těla, které se mají snímkovat. „To vše dohromady významně usnadňuje práci radiologickému asistentovi," uvedl Gerold.

Nová technologie umožňuje i dodatečnou úpravu rentgenového snímku, pokud je jeho kvalita nedostatečná. Přístroj zároveň splňuje přísné požadavky z hlediska radiační ochrany. „Nový rentgen dokáže automaticky zvolit optimální dávku záření pro potřebné provedení snímku," uvedl primář.

Takzvaný skiagrafický RTG komplet Ysio Max odborníkům umožňuje provádět také skládané snímky. „Jde o zobrazení dlouhých oblastí těla v celém rozsahu, například páteře nebo dolních končetin. V počítači přístroje dojde ke spojení snímků provedených vedle sebe do jednoho velkého snímku, který je přehlednější a lépe se na něm provádějí měření," řekl Gerold.

Součástí rekonstrukce RTG pracoviště byla celková modernizace vyšetřovny, dodávka olověných dveří a úpravy převlékacích kabinek pro pacienty. „Cena rekonstrukce se vyšplhala na 1,6 milionu korun a byla plně hrazena Nemocnicí Šumperk se souhlasem vlastníka budovy, kterým je v tomto případě město Šumperk," uvedl vedoucí správy šumperské nemocnice a člen jejího představenstva Martin Pelnář.

V loňském roce provedli lékaři a zdravotníci radiodiagnostického oddělení šumperské nemocnice 115 000 vyšetření, z toho 53 000 výkonů bylo na rentgenových přístrojích.

Nemocnice Šumperk je soukromým zařízením. Od roku 2015 ji vlastní lékař Martin Polach, který nemocnici získal od skupiny Agel. Do rozvoje šumperské nemocnice od té doby investoval několik stovek milionů korun.

Změna majitele Nemocnice Šumperk souvisela s dřívější transakcí, při níž Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek přenechal nemocnici, která byla dříve součástí skupiny Agel. Nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro 200.000 lidí.

Autoři | Foto nemocnicesumperk.cz

Štítky nemocnice, Šumperk, rentgen, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.