pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na Rallye Rejvíz se sjedou záchranáři z celého světa

Do Jeseníků se příští týden sjedou záchranáři z celého světa, aby poměřili své dovednosti při mezinárodním klání zdravotnických záchranných služeb Rallye Revíz. Soutěž prověří jejich schopnosti během simulovaných výjezdů posádek záchranné služby. Při sestavování úkolů se organizátoři inspirovali skutečnými událostmi z praxe.

Dosud se do soutěže přihlásilo téměř 90 týmů například z Japonska, Kanady, Spojených států, Velké Británie či Řecka. Informoval o tom mluvčí soutěže Jiří Pavlík.

Letošní 19. ročník se uskuteční v Koutech nad Desnou na Šumpersku od příští středy do soboty. "Jde o tradiční automobilovou soutěž, během které posádky záchranných služeb z různých zemí s rozdílnými systémy organizace přednemocniční neodkladné péče plní na trase odborné úkoly z oboru urgentní medicíny, se kterými se setkávají ve své denní záchranářské praxi. Dlouhá léta probíhala tato soutěž na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala v obrovské mezinárodní setkání záchranářů a získala si své renomé," uvedl Pavlík.

Organizátoři soutěže kladou důraz na opravdovost, a tak plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd záchranky. Téměř všechny připravené úkoly mají svůj reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby, protože se někde na světě staly. Účastníci musejí každoročně prokázat znalosti například z oboru traumatologie, chirurgie, neurologie či porodnictví.

Na trase tak budou záchranáře čekat namaskovaní figuranti a nahrané scény. V předešlých ročnících museli například obstát během zákroků při fingovaných autonehodách. Byla mezi nimi srážka dvou osobních aut s velkým počtem zraněných, ale i autobusu s cisternou převážející chemikálie. Předloni si museli záchranáři poradit při simulovaném hromadném neštěstí, kdy lyžaři uvízli na lanovce.

Soutěž tradičně doplní klání mediků, připravena je také soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery zdravotnických operačních středisek obsluhující tísňové linky 155. Letos se do ní přihlásilo 28 operátorů. Na programu bude i celostátní finále Helpíkova poháru, soutěže, ve které se děti učí, jak zachránit člověku život.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.