pátek 29. března 2024 Taťána

Seniorská obálka může pomoci při záchraně života. Lékař se díky ní může rychle dozvědět důležité informace

Seniorské obálky se stanou součástí zhruba tisícovky přerovských domácností, které obývají lidé nad šedesát let. Princip jejich využití je jednoduchý.

Senioři dostanou tiskopis, do něhož si zapíší informace o zdravotním stavu – včetně toho, jaké berou léky – zprávu vloží do přiložené plastové obálky s magnetem a upevní ji na ledničku, nebo na vnitřní stranu vchodových dveří. V případě, že se dostane senior do zdravotních potíží bez schopnosti vlastní komunikace, přivolaný lékař obálku otevře a vyčte z ní podstatné informace. Nákup plastových obálek i magnetických klipů podpořili tento týden radní.

„Obálky jsou prioritně určeny lidem, kteří žijí sami – ať už ve svých bytech, nebo v domech s pečovatelskou službou. Informace v obálkách sepsané a uložené jim mohou pomoci, když budou v ohrožení zdraví, či dokonce života,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Nápad přišel z Ministerstva práce a sociálních věcí, získal i podporu Olomouckého kraje – a Přerov je prvním městem v kraji, kde budou obálky seniorům zdarma distribuovány. 

Podrobnější informace dostanou senioři na akci Stárnout bezpečně, kterou pro ně na 23. května od dvou hodin připravilo město Přerov – akce se bude konat v Městském domě a je rozdělena do tří částí. „Seniorům poskytneme bližší informace o SOS tlačítkách, které jim mohou v případě nouze rovněž zachránit život, protože jim na místo zavolají okamžitou pomoc. Dále tu budeme prezentovat právě zmíněnou obálku – a zájemci si ji mohou rovnou i odnést. A pak si účastníci užijí divadelní přednášku Senior bez nehod, se kterou přijedou do Přerova pražští umělci,“ řekl náměstek Kouba. Připomněl, že bezplatné lístky na akci budou v distribuci v Městském informačním centru od čtvrtku 2. května.

Pokud si někteří senioři chtějí formulář sami vytisknout a třeba magnetem připevnit na lednici, mají možnost si ho už teď stáhnout v tomto odkazu na webu města zde. „Budou-li mít zájem, sociální pracovníci přerovského magistrátu jim s vyplněním tiskopisu pomohou. V kolonkách jsou zápisy o nemocech, alergiích a lécích, které senior užívá. Zároveň tam lékaři najdou i kontakt na rodinné příslušníky, kterým má být poskytnuta zpráva,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová. Podotkla ještě, že důležitost jednotlivých údajů je rozlišena barevně – červeně jsou vyznačeny důležité informace k vyplnění, žlutě doporučené a zeleně méně důležité.

Tisková zpráva | Zdroj prerov.eu

Štítky obálka, senior, zdraví, záchrana, pomoc, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.