úterý 19. března 2024 Josef

Nemocnice Přerov připravuje preventivní akci proti cévní mozkové příhodě

Ultrazvukové vyšetření krčních tepen, natočení EEG, odběr krve i určení rizika vzniku cévní mozkové příhody připravuje na středu 22. května Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL. U příležitosti Dne boje proti CMP pořádá bezplatnou preventivní akci pro širokou veřejnost.

Den prevence cévní mozkové příhody se bude konat od 8 do 15 hodin v neurologické ambulanci Nemocnice Přerov a kromě vyšetření nabídne i možnost konzultace  s  lékařem

„Cévní mozková příhoda je druhou nejčastější příčinou smrti v České republice a zároveň je nejčastější příčinou trvalých zdravotních následků, včetně invalidity. Postihuje nejen seniory, ale stále častěji i lidi ve středním věku a mladé. Touto akcí neurologického oddělení se chceme zaměřit na předcházení fatálních zdravotních následků po mrtvici. Právě včasné vyšetření může zachránit mnohdy i život,“ vysvětlila vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Přerov Alena Caletková.

Den prevence cévní mozkové příhody má v nemocnici již dlouholetou tradici. Pravidelně se díky němu daří odhalovat případy pacientů s vyšší možností výskytu mrtvice, které pak odborníci z nemocnice dále sledují.

Cévní mozková příhoda je závažné onemocnění, při kterém dochází k poškození mozku v důsledku poruchy mozkového krevního oběhu. Z 80 až 85 procent je na vině ucpání mozkové tepny krevní sraženinou, z 10 až 20 procent pak krvácení do mozku, mozkových plen či komor. Mezi příznaky mozkové mrtvice patří náhlé zhoršení hybnosti končetina poruchy citlivosti poloviny těla. Objevit se mohou také poruchy řeči a vidění, závratě, zvracení, bolesti hlavy i epileptické záchvaty.

Stěžejní je přitom předcházet rizikovým faktorům. Lékaři doporučují nepodceňovat vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a nadváhu či obezitu. Nevyhnutná je dostatečná tělesná aktivita, zdravá strava i přiměřená míra odpočinku.

Tisková zpráva

Štítky zdraví, zdravotnictví, nemocnice, CMP, den, boj

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.