pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V olomoucké nemocnici bude zbourána chátrající vrátnice. Komplikuje vjezd do areálu

Demolice čeká v létě starou vrátnici ve Fakultní nemocnici Olomouc, která už delší dobu zeje prázdnotou a komplikuje vjezd do nemocničního areálu.

Zbourání budovy vrátnice a následné stavební úpravy okolí včetně rozšíření silnice budou stát tři miliony korun. „Hotovo by mělo být do poloviny července," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Stará vrátnice v ulici I. P. Pavlova byla původně hlavním a dlouho jediným vstupem do FN Olomouc. Postupně s rozvojem nemocnice se ale dostala z hranice až hluboko do jejího areálu a ztratila své opodstatnění.

„V místě klenutého průjezdu je pouze jeden jízdní pruh s problematickými jízdními i rozhledovými poměry. Jeho profil navíc nesplňuje parametry technické normy pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému, zejména požární techniky," zdůvodnil chystanou demolici vedoucí oddělení přípravy investic FN Olomouc Martin Říha. Část budovy vrátnice, která dříve sloužila jako jako veřejné záchody, je dlouhodobě nevyužitá a ve špatném technickém stavu.

Vnitřní instalace jsou již prakticky nefunkční," podotkl Říha. Prázdné je i křídlo vrátnice, kde dříve fungovala poštovní pobočka. Projekt počítá se zbouráním vrátnice, rozšířením vozovky na dva jízdní pruhy a úpravou chodníků.„Specifickým problémem celého projektu jsou opatření, která vyžadují předpisy pro odstranění krytiny střechy ze šablon obsahujících azbest. Tyto práce musejí být prováděny v uzavřeném kontrolovaném pásmu, hermeticky odděleném od okolních prostor," řekl Říha.

Demolice je podle něj připravena tak, aby měla co nejmenší dopad na průjezd místem stavby. „Bourat se bude ve dnech pracovního klidu a rekonstrukce povrchu vozovky bude probíhat po částech s jen omezeným průjezdem," uvedl Říha.

Autoři | Foto FNOL

Štítky vrátnice, nemocnice, demolice, vjezd

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.