čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nové lůžkové oddělení paliativní péče dnes otevřela prostějovská nemocnice

Místo na internách či v léčebnách dlouhodobě nemocných budou moci poslední dny svého života nyní strávit nevyléčitelně nemocní pacienti v novém lůžkovém oddělení paliativní péče, které dnes slavnostně otevřela Nemocnice Prostějov.

Vybudování nové stanice LDN s oddělením paliativní péče stálo 30 milionů korun, přičemž většinu nákladů pokryla dotace Olomouckého kraje. Nové oddělení s 24 lůžky vzniklo v Nemocnici Prostějov po půlroční rekonstrukci.

Pět lůžek je na nové stanici LDN vyhrazeno pro nevyléčitelně nemocné pacienty s potřebou paliativní péče. Tyto pokoje jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením, klimatizací a televizorem a bude na nich umožněn nepřetržitý pobyt rodinných příslušníků," řekla dnes novinářům předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční a ředitelka prostějovské nemocnice Marie Marsová, podle které kapacita oddělení bude moci být rozšířena až na 24 paliativních lůžek.

Podle odborného garanta paliativní péče Nemocnice Prostějov Miroslava Kaly není úkolem paliativního týmu pouze tlumit bolesti a zvyšovat kvalitu života nevyléčitelně nemocných. Jejich úloha zahrnuje také řešení psychologických, sociálních a duchovních problémů. Pobyt na standardní jednotce proto není pro nevyléčitelně nemocné vhodný, jelikož tato oddělení nedovolují nepřetržitý pobyt blízkých a mnohdy neposkytují ani dostatek intimity.

„Věřím, že nové oddělení paliativní péče bude důkazem toho, že i v nemocničním prostředí je možné prožít závěr života kvalitně a důstojně v přítomnosti svých nejbližších, s podporou naslouchajících lékařů, sester a dalších odborných pracovníků," podotkl Kala. Kromě přípravy prostor musela nemocnice zajistit pro hladký chod nového oddělení také personál paliativního týmu.

Přijali jsme dva nové lékaře, sedm zdravotních sester, sedm sanitářů a další nelékařský zdravotnický personál. Věnovali jsme se vzdělávání našich zdravotníků v oblasti paliativní péče. Zároveň bylo nutné navýšení lůžek následné a paliativní péče nasmlouvat u zdravotních pojišťoven za podmínky restrukturalizace akutní péče," uvedla Marsová.

Olomoucký kraj na projekt Nemocnici Prostějov poskytl 27,3 milionu korun. „Nové oddělení vzniklo v souladu s rozsáhlou koncepcí paliativní péče, kterou hejtmanství připravilo ve spolupráci s řadou odborníků. Naší snahou je hlavně to, aby bylo na špičkové úrovni a poskytlo důstojné zázemí nemocným i jejich rodinám," řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Nemocnici v Prostějově má spolu se zdravotnickými zařízeními v Přerově a Šternberku prostřednictvím společnosti Středomoravská nemocniční v pronájmu od kraje společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Členem skupiny Agel je také nemocnice v Jeseníku.

Autoři

Štítky nemocnice, Prostějov, paliativní péče, zdraví, zdravotnictví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.