pátek 29. března 2024 Taťána

Logopedie nepomáhá jen dětem, ale i dospělým. Logopedové vracejí řeč i lidem po mozkových příhodách

Logoped jako ten, kdo učí malé děti, aby správně vyslovovaly písmena „r“ či „ř“. Takové je všeobecné a mezi lidmi rozšířené povědomí o roli logopedie. Jenže úloha klinické logopedie je podstatně širší a rozhodně se neomezuje jen na dětské pacienty.

Logopedové vracejí řeč lidem po těžkých zraněních

Na Oddělení klinické logopedie Fakultní nemocnice Olomouc například vracejí řeč lidem po mozkových příhodách či těžkých zraněních. A nově třeba pomáhají i pracovníkům v profesích, u nichž je potřeba umět dobře komunikovat s klienty. Klinický logoped je zdravotnický pracovník-nelékař, který je oprávněn samostatně zajišťovat specializovanou péči o dospělé i děti s poruchami a vadami komunikačního procesu.

K pomoci se využívá relaxační cvičení nebo muzikoterapie

„Naše oddělení provádí logopedickou a diferenciální diagnostiku pro následnou terapii a její výsledky poskytuje dalším odborníkům. Diagnostikujeme a provádíme logopedickou terapii všech poruch a vad řeči, hlasu i sluchu u dospělých i dětí. Využíváme přitom podpůrné psychoterapeutické metody, jako jsou relaxační cvičení nebo muzikoterapie. Důležité je také navázat kontakt s pacientem a jeho rodinou, který je založen na bázi vzájemné důvěry. Vždy se snažíme o to, aby měl pacient osobní a aktivní přístup k léčbě a byl maximálně motivován k dosaženým pokrokům,“ říká primářka Oddělení klinické logopedie FN Olomouc Miloslava Čecháčková.

Nejvýznamnější skupinou pacientů, s níž její tým pracuje, jsou lidé po cévní mozkové příhodě, s traumaty centrální nervové soustavy či trpící neurodegenerativními nemocemi.

Nově se otevírá ambulance pro děti s vadami řeči

Aktuálně nově otevíráme i další ambulanci pro děti s vadami a poruchami řeči, sluchu a hlasu. Ambulantně rovněž provádíme diagnostiku a terapii plynulosti řečového projevu u dětí a dospělých s poruchami typu koktavosti či breptavosti. Důležitou součástí naší činnosti je také péče o dospělé i dětské pacienty s ORL diagnózami, a to včetně pooperační péče, a v neposlední řadě i spolupráce s Oddělením geriatrie naší nemocnice při stimulaci paměťových a následně komunikačních schopností seniorů,“ vypočítává primářka Čecháčková a doplňuje, že logopedická péče je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

Logopedie se snaží reagovat na aktuální požadavky veřejnosti

Oddělení klinické logopedie se pod jejím vedením snaží reagovat i na nové a aktuální požadavky veřejnosti. „Takovým je v současné době třeba právě nácvik komunikačních schopností pracovníků v řemeslných profesích, kteří mají zábrany a obtíže v komunikaci s klienty. Vždyť i řemeslník by měl umět adekvátně hovořit se svými zákazníky. A umíme pomoct i pacientům s problémy, u nichž zpočátku nejsou nápadné řečové obtíže, nicméně přesto tito lidé mohou mít problémy s výbavností slov, krátkodobou pamětí, porozuměním čtenému textu a podobně. Zkušený klinický logoped totiž během vyšetření zjistí i skryté obtíže, které pacientovi ztěžují komunikaci. Každopádně jsem přesvědčena o tom, že každý člověk má moc změnit svůj život a každá nemoc může být počátkem jeho nové etapy,“ uzavírá Miloslava Čecháčková.

Tisková zpráva | Foto Facebook Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky zdravotnictví, řeč, logopedie, nemocnice

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.