čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Videozáznam a 3D fotografii miminka si můžete odnést z Fakultní nemocnice Olomouc

Skvělým příkladem spojení užitečného a příjemného je ultrazvukové vyšetření miminka v matčině děloze. Užitečné je pro lékaře, kteří sledují vývoj a zdraví dítěte, příjemné pak pro rodiče, neboť mohou vidět svého potomka ještě před narozením.

Také v tomto oboru se přitom uplatňují moderní technologie. Klasická 2D černobílá fotografie je již spíše historií, neboť současné přístroje umožňují rodičům získat nejen 3D snímek, nýbrž i 4D záznam, tedy rozpohybované 3D snímky ukazující reálný pohyb miminka.

Jedinečný příspěvek do rodinného archivu si můžete odnést z Centra fetální medicíny, které je součástí Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Zde nabízí nejen lékařské vyšetření, ale na přání rodičů i zobrazení plodu na nejmodernějších zařízeních.

„Klasický 2D ultrazvuk sice není možná tak atraktivní pro rodiče, ale pro nás je stále důležitou diagnostickou metodou, která nám umožňuje odhalit vady, případný nedostatek plodové vody nebo zjistit, zda je miminko ve správné poloze,“ poznamenává k tradičnímu vyšetření přednosta kliniky Radovan Pilka.

Vloni se nám podařilo získat špičkové expertní ultrazvukové přístroje. Tímto vybavením je naše klinika unikátní v rámci celé České republiky,“ zdůrazňuje Pilka. Díky moderním ultrazvukovým přístrojům pracujícím s 3D obrazem a jeho rozpohybovanou 4D variantou podle něj mohou odborníci miminko sledovat mnohem detailněji. „Můžeme vidět, jak plod pohybuje končetinami, jeho srdeční činnost nebo zjistit například vývojovou vadu,“ dodává.

Pokud rodiče mají zájem o záznam celého těla miminka, ideální čas k návštěvě Centra fetální medicíny FN Olomouc je mezi 12. a 16. týdnem těhotenství. „Potom už je tělíčko příliš velké a celé je nelze zobrazit. Na druhou stranu není zobrazení miminka v tomto čase příliš detailní,“ doplňuje Martina Andrésová, jedna z porodních asistentek, které toto zobrazení provádějí. Od 24. týdne je zase ideální období k zobrazení obličeje.

Ultrazvukové zobrazení plodu, z nějž rodiče mohou odcházet bohatší o jedinečnou památku, trvá o něco déle než klasické vyšetření, konkrétně 30 – 45 minut. „Využívá se břišní ultrazvuková sonda, maminka ani miminko při tomto focení nejsou zatíženi žádným druhem záření,“ ubezpečuje porodní asistentka.

Je přitom samozřejmostí, že rodiče si mohou z Centra fetální medicíny záznam odnést  - v případě fotografií vytištěný nebo uložený na USB, v případě videa pak zapsaný na DVD. Podrobnosti a kontakty najdete na internetových stránkách cfm.fnol.cz.

Ceník záznamu při ultrazvukovém zobrazení plodu

tisk černobílé fotografie

100 Kč

tisk barevné fotografie

200 Kč

série 2D/3D fotografií + USB náramek

600 Kč

videozáznam 2D/3D/4D + DVD

600 Kč

série fotografií + videozáznam

1000 Kč

Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky zdravotnictví, ultrazvuk, nemocnice, miminko, porodnice, vyšetření

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.