pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouckém kraji se můžete koupat bez obav, voda je čistá

Lidé se mohou nadále bez obav koupat v přírodních nádržích v Olomouckého kraji. Podle hygieniků je voda v jezerech Poděbrady u Olomouce i v Plumlovské nádrži čistá a rekreantům nehrozí žádné potíže.

Dnes tuto skutečnost oznámil Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice Olomouc. Kromě přírodních nádrží je v regionu otevřena i řada koupališť, současné počasí však návštěvnosti příliš nepřeje.

"Výsledky posledních rozborů vzorků vody odebraných na štěrkopískových jezerech Poděbrady, ale i rozbory z vodní nádrže Plumlov poukazují na to, že voda je ve zmíněných lokalitách vhodná ke koupání. Má vyhovující smyslově postižitelné vlastnosti a pro užití pro vodní rekreaci je nezávadná," uvedl Freudmann. Podle hygienika je pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží nízká.

Hygienici budou v pravidelných kontrolách kvality vody v těchto přírodních koupalištích pokračovat i v následujících týdnech. Loni se v Poděbradech udržela kvalitní voda po celou sezonu. Odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Voda z jezera navíc obsahuje málo živinných látek, které potřebují pro svůj růst sinice. Čistou vodu si naopak po celou sezonu neudržela přehrada v Plumlově, která byla nedávno rekonstruována. Situace se tam zhoršovala především v suchých dnech, kdy se ve vodě objevily sinice.

Hygienici v Olomouckém kraji výsledky kontrol kvality vody v přírodních koupalištích pravidelně zveřejňují na internetové stránce www.khsolc.cz.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.