čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Soud dnes vynese rozsudek ve sporu rodičů s nemocnicí kvůli porodu

Olomoucký okresní soud dnes vynese rozsudek v dlouholetém sporu rodičů s Fakultní nemocnicí Olomouc kvůli porodu z října 2010. Rodina, která má postiženou holčičku v domácí péči, žádá po nemocnici 16,9 milionu korun.

Ve sporu jde o to, zda zdravotníci při komplikovaném porodu, po kterém se dítě narodilo s poškozeným mozkem, nepochybili. Nemocnice vinu odmítá. Žalobu rodiny již jednou okresní soud zamítl, krajský soud mu však případ vrátil zpět k novému projednání. Podle právního zástupce rodiny se pochybení nemocnice prokázalo a soud by měl žalobě vyhovět.

Poukázal na chybu při odhadu velikosti plodu i na to, že byla podle nich použita zakázaná metoda, kdy porodník tlačí loktem na břicho rodičky, což mělo za následek prasknutí dělohy a přidušení dítěte. Ženě porodníci navíc po dobu dvou hodin nemonitorovali děložní činnost.

PSALI JSME: Příští týden padne rozsudek ve sporu rodičů s nemocnicí kvůli porodu

Právníci nemocnice poukazují na to, že za posledních sedm let byly vypracovány tři znalecké posudky, které jednoznačně mluví v jejich prospěch. Pochybení odmítají. Kauzu projednávají soudy sedmým rokem. Okresní soud v březnu před dvěma lety žalobu rodinu zamítl, případ mu však v říjnu 2017 vrátil krajský soud.

Jednání u okresního soudu bylo nařízeno až půldruhého roku poté, kvůli změně soudce okresního soudu se navíc veškeré dokazování muselo provést znovu. V Olomouckém kraji jde o jeden z největších a nejdéle trvajících soudních případů kvůli podezření na zanedbání zdravotní péče.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, postižení, porod, nemocnice, rozsudek, rodiče

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.