pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Nové přístroje v prostějovské nemocnici zajistí rychlejší a komfortnější průběh vyšetření

Gastroenterologické oddělení Nemocnice Prostějov se může pochlubit novými moderními přístroji – koloskopem a gastroskopem, které slouží k vyšetřování a k provádění léčebných zákroků v žaludku a tlustém střevu. Další investicí je CO2 insuflátor, který vhání do střeva nebo žaludku místo vzduchu oxid uhličitý, čímž se zvyšuje komfort pacienta při výkonu a umožňuje to větší bezpečnost při terapeutických zákrocích.

Poslední zakoupenou investicí je oplachová pumpa, která slouží ke vhánění vody do trávicího traktu a umožňuje oplach například místa krvácení. „Přístroje, které zvýší kvalitu poskytované péče, jsou nejmodernější na trhu. Díky nim se pacientům dostane rychlejšího, ale zároveň i kvalitnějšího vyšetření trávicího traktu a je zachována bezpečnost při léčebných zákrocích jako například různé možnosti řezání v trávicím traktu a dalších složitých metod,“ říká Jaroslav Maceček, primář gastroenterologického oddělení, které se řadí k českým centrům pro tzv. screening nádorů tlustého střeva a konečníku a provádí složité endoskopické zákroky v celém trávicím traktu včetně žlučových cest a slinivky břišní.

Gastroskop i koloskop nahradily starší typy těchto přístrojů. Přístroje jsou vybaveny celou řadou moderních funkcí, které umožňují lepší diagnostiku a léčbu v horní a dolní části trávicí trubice. „Jejich konstrukce navíc umožňuje snadnější zavedení, a tím i větší komfort pro pacienta,“ uvádí primář Maceček s tím, že investice do moderních přístrojů přišly celkově na více než 2 milióny korun.

Vyšetření těmito přístroji jsou pro pacienta mnohem šetrnější než u starších typů. Jak gastroskop – přístroj sloužící k endoskopii jícnu, žaludku a dvanácterníku, tak koloskop – přístroj k endoskopii konečníku a tlustého střeva, mají menší průměr a jsou ohebnější. Také mají vysoce kvalitní moderní optiku a speciální tzv. NBI zobrazení, které umožňuje lékaři důsledně a podrobně prohlédnout sliznice těchto orgánů. „Ročně provádíme více než 3000 endoskopií a čekací doba je díky dostatečnému počtu endoskopů minimální, u plánovaných výkonů v řádu několika dnů. Část výkonů provádíme akutně,“ dodal primář. 

Tisková zpráva

Štítky Prostějov, nemocnice, přístroje

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.