pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Olomouci otevřelo zrekonstruované dialyzační středisko, díky rozšířenému ambulatnímu provozu nabízí komplexnější péči

PR článek

Přes 12 milionů korun bylo investováno od rekonstrukce dialyzačního střediska B.Braun Avitum v Olomouci. Přestavba byla specifická hlavně kvůli tomu, že probíhala za nepřetržitého provozu.

 „Mimo modernizace samotné dialýzy jsme zásadním způsobem rozšířili všechny ambulance tak, že nyní můžeme přímo na místě v prostředí zákrokových sálků provádět urologické i chirurgické výkony. Středisko tak nyní poskytuje mnohem komplexnější služby než dříve,“ říká člen vedení Skupiny B. Braun MUDr. Martin Kuncek.

Další specifikum olomouckého dialyzačního střediska je to, že se nachází přímo uprostřed nákupního centra OC Olomouc City, a to v prvním patře. Klienti tak mají obrovskou výhodu - můžou použít rozlehlé parkoviště, které obchodní prostor nabízí.

Služby střediska B. Braun v Olomouci 

Dialyzační středisko
Dialyzační středisko B. Braun poskytuje hemodialýzu, hemodiafiltraci, peritoneální (břišní) dialýzu a zprostředkovává i prázdninové dialýzy. V oblasti transplantací  olomoucké středisko úzce spolupracuje s Fakultní nemocnicí Olomouc.  

Nefrologická ambulance
Nefrologické ambulance B. Braun jsou vysoce specializovaná pracoviště, která jsou zaměřena jak na přesnou diagnostiku onemocnění ledvin, tak i na stanovení optimální léčby, případně na komplexní poradenství v případě selhání funkce, vyžadujícím úplnou náhradu funkce ledvin formou hemodialýzy, peritoneální dialýzy nebo transplantace.

Urologická ambulance pro děti i dospělé 
Urologické ambulance B. Braun poskytují péči jak v případě akutních obtíží (bolestivé močení, pálení či řezání při močení, častější močení, bolesti v oblasti ledvin, apod.), tak u chronických pacientů (pravidelné kontroly u chronických onemocnění prostaty, ledvin, močového měchýře, únik moči, poruchy erekce). 

Chirurgická ambulance
Chirurgické ambulance B. Braun poskytují komplexní diagnostickou a terapeutickou péči v případě akutních (úrazy, popáleniny, zlomeniny, tržné a řezné rány) či chronických chirurgických obtíží (onemocnění střev a konečníku, žlučníku, jícnu, odstranění kožních a podkožní lézí, mateřských znamének, onemocnění nehtové ploténky).

Ambulance praktického lékaře
Ambulance všeobecného praktického lékaře B. Braun nabízí primární péči o dospělé pacienty. Poskytuje léčbu akutních i chronických onemocnění, stanovuje CRP. Provádí předoperační vyšetření a díky úzké spolupráci zajišťuje vyšetření i u rizikových skupin, kde je požadováno vyšetření internistou.

Interní ambulance 
Interní ambulance B. Braun poskytuje komplexní diagnostickou a léčebnou péči v oboru vnitřního lékařství. Nabízí léčebné programy pro nemocné s onemocněním cév, srdce a dalších vnitřních orgánů. Poskytuje řešení pro nemocné s metabolickým syndromem (cukrovka, vysoký tlak, zvýšený cholesterol, obezita). 

Nutriční ambulance 
Nutriční ambulance B. Braun nabízí diagnostiku a léčbu podvýživy (malnutrice). Poskytuje konzultace stravovacího režimu, dietní rady a v případě indikace předepsání nutriční podpory.

Přestavba trvala od března tohoto roku a skončila o prázdninách - stavbu se navíc podařilo zvládnout za plného provozu. Kapacita dialyzačního střediska je navýšena na 13 dialyzačních míst, které jsou vybaveny nejmodernějšími přístroji. „Za pozitivní krok směrem k pacientům považujeme také rozšíření provozu z původních 3 dnů v týdnu na pěti denní provoz. V blízké budoucnosti půjdeme ještě dál, rozšíříme provoz na 6 dní včetně soboty,“ říká vedoucí lékařka dialyzačního střediska B. Braun Avitum MUDr. Marika Goluchová.

O bezmála tři desítky pacientů, kteří chodí na dialýzu třikrát týdně na 4-5 hodin, a takřka tři stovky ambulantních pacientů se stará desetičlenný tým zdravotníků. „Kromě výhodné dostupnosti s možností vlastního parkování, moderního vybavení a vstřícného personálu, je hlavním benefitem pro pacienty především kvalita. Středisko spadá do sítě 40 dialýz v ČR a SR a zároveň pod křídla nadnárodního koncernu provozujícího dialýzy po celém světě,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Vojanec, šéflékař sítě dialyzačních středisek a odborných ambulancí B. Braun. Dialyzační středisko poskytuje hemodialýzu, hemodiafiltraci, peritoneální (břišní) dialýzu a zprostředkovává i prázdninové dialýzy. V oblasti transplantací středisko úzce spolupracuje s Fakultní nemocnicí Olomouc. „Aktuálně máme na čekací listině 3 naše pacienty a velmi si ceníme výborné spolupráce s Fakultní nemocnicí Olomouc, která transplantace ledvin provádí,“ doplňuje MUDr. Marika Goluchová. 

Klíčovou částí rekonstrukce byla modernizace ambulance nefrologické, urologické, chirurgické, nutriční, interní i ambulance praktického lékaře. Pacienti mohou nyní navštívit kteroukoliv z těchto ambulancí a řešit své problémy tzv. „pod jednou střechou“, aniž by museli absolvovat složité přejíždění nebo proces objednávek na různých místech. „Za nejdůležitější považuji vybudování dvou zákrokových sálků u urologické a chirurgické ambulance. Za drobnými zákroky už nyní pacienti nemusejí dojíždět jinam,“ říká šéflékař sítě B. Braun MUDr. Vladimír Vojanec. Urologická ambulance má sálek vybaven mimo jiné cystoskopem, který umožňuje lékaři prohlédnout kamerou vnitřní povrch dutiny močového měchýře a u mužů močové trubice včetně úseku, který prochází prostatou. Chirurgická ambulance zase ihned na místě vyřeší například ošetření defektů u diabetiků. Ve středisku bude mít svou ordinaci také praktický lékař, jehož ordinace poběží i v odpoledním provozu a zaručí krátké objednací lhůty. Další výhodou střediska je umístění interní ambulance a nutriční poradny. „Rozšířením služeb chceme vytvořit větší prostor pro posílení prevence a díky kontinuitě v péči můžeme také efektivněji eliminovat dopady vzájemně provázaných chorob,“ zdůrazňuje primářka Goluchová.

Pacienti mohou díky umístění střediska obchodním centru zkombinovat využití odborných ambulancí například s nákupem potravin či využít jiných služeb OC Olomouc CIty. „Zdravotnické služby umístěné v nákupním centru jsou trendem nejen v Izraeli, odkud tento model přišel, ale již se začíná rozšiřovat i v Evropě,“ uzavírá člen vedení Skupiny B. Braun Martin Kuncek. 

Štítky B.Braun, dialyzační středisko, dialýza, zdraví, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.