pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Hospitalizovaní pacienti si v olomoucké nemocnici mohou vybrat ze tří obědových menu

Krůtí kapsa se špenátem, pečený pstruh sypaný mandlemi, či tofu na zelenině. Takový výběr obědového menu měli v úterý 17. září pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc, jejichž zdravotní stav umožňuje podávat jim běžné pokrmy bez zvláštních dietních omezení.

Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě totiž spustilo hlavní část první etapy projektu Nemocniční strava, který spočívá v podávání pestřejšího, kvalitnějšího a také zdravějšího jídla pro pacienty upoutané na lůžku. A možnost výběru ze tří obědových nabídek v nedietním režimu je jedním z pilířů tohoto projektu pod záštitou ministra zdravotnictví.

Projekt Nemocniční strava se ve své první realizované etapě zaměřuje na zkvalitnění pokrmů podávaných hospitalizovaným pacientům a zároveň také na zvýšení úrovně služeb souvisejících s jejich stravováním. „Pocit ze samotného pobytu v nemocnici včetně kvalitní stravy zcela jistě spolurozhoduje o výsledcích léčby. Našim pacientům chceme poskytovat co nejvyšší kvalitu péče i komfortu a oblast stravování k tomu nepochybně patří,“ říká vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

Od pondělí 9. září 2019 si tak všichni hospitalizovaní pacienti na lůžkových odděleních i dospělí doprovázející dětské pacienty na Dětské klinice FN Olomouc mohou prostřednictvím webové aplikace vybírat ze tří možností, co si dají k obědu. Zájemci se mohou do webové aplikace na adrese strava.fnol.cz přihlásit na vlastních zařízeních (notebook, tablet, chytrý telefon) nebo na prezentačním místě, jimiž budou postupně některá oddělení vybavena. Aplikace je dostupná nepřetržitě, změnit výběr je však z provozních důvodů možné vždy jen den dopředu v určených hodinách. Mimo volby oběda mohou aplikaci využít k prohlížení objednané stravy všichni pacienti, tedy i ti, kterým jejich dietní opatření změnu pokrmu neumožňuje.

Podle hlavní sestry Fakultní nemocnice Olomouc Ing. Bc. Andrey Drobiličové je strava jednou z častých oblastí, kterou pacienti nemocnicím doporučují změnit. „Spokojenost hospitalizovaných pacientů se stravou v nemocnicích v rámci loňské ankety Nemocnice roku potvrdilo 51,6 procenta dotázaných. Na výsledky této ankety reagujeme projektem zaměřeným na zvýšení kvality nemocniční stravy. Výběr ze tří alternativ nabízí vždy jedno vegetariánské jídlo bez masa a další dvě vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. Jedno racionální menu striktněji respektuje zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných surovin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu představuje spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ popisuje hlavní sestra FN Olomouc.

Projekt Nemocniční strava vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimákové a think-tanku Globopol. Záštitu nad ním převzal ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, garanci poskytla Sekce nutričních terapeutů České asociace sester a jako první se do jeho realizace pustila Fakultní nemocnice Olomouc. V dalších etapách projekt počítá i s možností výběrů snídaní a večeří v nedietním režimu, nabídkou „nadstandardního“ menu s příplatkem a v rámci podpory aktivní rekonvalescence se zřízením jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.

Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky obědy, nemocnice, FNOL, výběr, stravování, zdraví, zdravotnictví

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.