čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V prostějovské nemocnici nově pomáhají lidem přestat s kouřením

Každé úterý od 13:00 do 15:00 hodin se zájemcům nabízí v prostějovské nemocnici bezplatné poradenství, které má umožnit lidem z Prostějovska dostupnější léčbu v odvykání kouření.

Nová poradna funguje od 1. října 2019 a na své pravidelné pacienty teprve čeká. Zájemci nepotřebují doporučení lékaře, stačí jim objednat se telefonicky na čísle 582 315 263 a ve smluvený čas dorazit.

„První sezení trvá na 1,5 - 2 hodiny, po něm následují kontrolní sezení, které zaberou asi 30 minut,“ popisuje průběh prvního sezení Ivona Grygárková primářka Oddělení plicních nemocí Nemocnice Prostějov, která je jedna ze dvou ordinujících lékařek nové poradny.

Každý, kdo chce přestat kouřit, musí mít trpělivost a především vlastní motivaci.

„Léčba na nátlak rodiny a okolí nefunguje. Kuřák musí chtít přestat sám, protože to obnáší změny životního stylu, denních stereotypů a naučeného chování. Teprve pak mu můžeme v poradně pomoct zbavit se závislosti na nikotinu a usnadnit mu odvykání například pomocí nikotinových náhražek,“ říká primářka Grygárková a upozorňuje, že i kouření pěti cigaret denně je škodlivé a vyžaduje odbornou léčbu.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj prostejov.eu

Štítky kouření, zlozvyk, odvykání, nemocnice, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.