pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kaufland Logistik Olomouc obdaroval malé pacienty z hemato-onkologického oddělení

Vánoce se blíží mílovými kroky, nakupují se dárky a rodina se těší, že budou všichni pohromadě. Bohužel někteří takové štěstí nemají a musí svátky strávit v nemocnicích. O to více je to smutné, když se jedná o malé pacienty hemato-onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci.

Na jednotku intenzivní hematologické péče jsem se dostala společně se zástupci firmy Kaufland Logistic Olomouc Petrem a Hankou. Dětem donesli dvanáct plných krabic dobrot, čokolády Lindt, hraček a dřevěných skládaček. Přivítala nás energetická a milá zdravotní sestřička, která se na všechny strany usmívala. Když se však rozpovídala o některých svých pacientech, kteří ji očividně velmi přirostli k srdci, tak se neubránila dojetí. Musím říct, že ani mě ani zástupcům Kauflandu, se to nevyhnulo. Vidět kojence, který musí bojovat se závažnou nemocí, by vehnalo slzy do očí i tomu nejtvrdšímu chlapovi.

Naše první návštěva proběhla u usměvavého klučiny. Za úsměvy se však skrývala bolest, kterou si jen málo z nás dokáže představit. Z obdržených dárků měl radost, ale únava ho brzy přemohla. Z počátku jsem nevěděla, jak se chovat. Schovávala jsem se vzadu a jenom pozorovala. Bylo pro mě velmi obtížné sledovat o polovinu mladší děti, kteří si prošli něčím neskutečným, a přesto z toho vyšli ještě silnější. Bála jsem se, že bych řekla něco nesprávného, něco co by je mohlo rozrušit nebo připomenout, čím prochází. Ke konci jsem se ale už cítila uvolněně, i když stále smutně, věděla jsem, že s nimi musím komunikovat normálně. Oni se mě nebudou bát, když se jich nebudu bát já. Zástupci Kauflandu k nim  přistupovali od začátku kamarádsky a s citem.

Oddělení s kapacitou deseti lůžek prošlo v nedávné době rekonstrukcí. Každý pokoj je vymalovaný jinou barvou a jiným motivem. „Aspoň tak se to snažíme dětem zpříjemnit,“ říká naše provázející sestra. Na oddělení se léčí děti od miminek až po osmnáct let věku. Ale ani potom, už dospělí, na sestřičky a doktory, kteří se o ně starali, nezapomínají a chodí je navštěvovat. „Naše oddělní se pyšní tím, že necháváme spát rodiče s dětmi na pokojích, nemáme žádné ubytovny, kde by museli chodit na noc. Pokud děti chtějí mít své blízké u sebe, necháváme je,“ říká sestřička.

Nechybí ani místnost se školičkou, kde se chodí na vyučování. Děti na oddělení stráví s přestávkami několik měsíců. Zrovna tam probíhala výuka dvou moc šikovných klučinů, kteří si na svůj věk prošli peklem, přesto se pořád strachují, jestli dostanou dobrou známku z testu. 

Jako poslední jsme navštívili nádhernou mladou slečnu, které na první pohled vypadá zdravě. Zdání však klame a slečna se musí potýkat se zákeřnou nemocí. Usměvavá mladá dáma musí vycházet dobře se všemi, jinak to snad ani nejde.

Vánoční atmosféra se nevyhnula ani tomuto oddělení a srší z každé místnosti a části. Zástupci Kaufland Logistik rozdali dárky dětem, které bylo možné navštívit. Zbývající sladkosti a hračky pak rozdělí sestřičky mezi další pacienty.

Z oddělní jsem odcházela velmi zaražená. I nyní, když si na to vzpomenu, tak se mi vženou slzy do očí. Tolik síly, statečnosti, ale zároveň strachu v tak malých a nevinných osůbkách. Bylo mi potěšením vidět, jak i tak malá věc jako sladký dáreček, dokáže vykouzlit úsměv na jejich tvářích. Kauflandu Logistik patří díky za to, že nezapomínají na ty, kteří to nemají v životě lehké. 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.