pátek 29. března 2024 Taťána

Dovážené léčebné konopí bude až trojnásobně dražší, říká odborník

Léčebné konopí ze zahraničí bude až trojnásobně dražší než české a nebude si ho moct dovolit každý, řekl dnes lékař Radovan Hřib novinářům v Brně, kde začala dvoudenní konference o konopí. Léčebné konopí v lékárnách není od ledna kvůli sporům mezi dodavatelem a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ústav hledá nového dodavatele českého konopí. Do jeho nalezení by se brzy mělo začít dovážet dražší konopí ze zahraničí. V ČR se jím léčí podle Hřiba asi stovka lidí.

Konopí je doplňkem k ostatním léčivům. Pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Gram českého konopí stál 100 korun. Pacienti si ho hradili sami. „Konopí ze zahraničí bude dvakrát až třikrát dražší než české. U našich pacientů jsme u léčby bolesti používali asi 0,5 gramu denně, což vychází tak na 1500 korun měsíčně," uvedl Hřib, který působí v Centru léčby bolesti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Podle něj po vynásobení třemi nebude zahraniční konopí dostupné pro všechny, protože pacienti kromě konopí platí i další léky a někdy jsou to lidé bez vysokých příjmů. „Pacienti, kteří konopí používali, nyní čekají. V rámci týdnů by mělo být konopí ze zahraničí. Než bude české konopí, potrvá to odhadem půl roku, když půjde všechno dobře," řekl Hřib. Pěstovat konopí doma nedoporučuje, lidé by mohli mít problémy se zákonem, ale také nebude mít potřebnou kvalitu a může obsahovat škodlivé látky.

SÚKL opakovaně vypsal zakázku na nového dodavatele, ale výběrové řízení zrušil, protože uchazeči nesplnili požadavky. SÚKL hledá firmu, která by zajistila dodávku 40 kilogramů konopí, jehož jakost musí být ověřena kontrolní laboratoří. Certifikáty potvrzující jakost byly důvodem sporů mezi ústavem a předešlým dodavatelem, společností Elkoplast, která měla dodat 41 kilogramů konopí. Ústav ale převzal jen přes 11 kilogramů.

Pavel Kubů z Mezinárodního institutu pro konopí a kanaboidy novinářům řekl, že se úzkostlivě dbá na kvalitu produktu, který potom v lékárnách chybí. „Na druhé straně se volně obchoduje s produkty, které nesplňují ani základní předpoklady. Stát by měl začít hledat kompromis mezi těmito dvěma extrémy. Konopí není experimentální léčivo, ale má už dostatečný bezpečnostní profil," dodal Kubů. Odborníci se shodli na tom, že ČR s Holandskem měla v léčbě konopím před ostatními zeměmi náskok, který však nyní ČR kvůli absenci léčiva ztrácí.

V ČR může konopí předepisovat zhruba dvacítka lékařů a lidé ho mohou vyzvednout asi ve 30 lékárnách.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.