pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Víte, jak si správně mýt ruce? Nemocnice v kraji se zaměří na osvětu této problematiky

Lidé z Olomouckého kraje budou moci v prvním květnovém týdnu zavítat na zajímavou osvětovou akci ohledně hygieny rukou. Nemocnice v Prostějově, Přerově, Šternberku a také Jesenická nemocnice pořádají v rámci oslav Dne hygieny rukou sérii vzdělávacích akcí zaměřených na mytí a hygienu rukou. Zdravotníci budou zájemcům z řad dětí i dospělých předvádět správné mytí i dezinfekci rukou a také šířit osvětu ohledně chorob šířených prostřednictvím špinavých rukou. Akce se koná pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO.

Cílem osvětové akce je připomenout široké veřejnosti nutnost hygieny rukou, předvést a vysvětlit správnou techniku mytí i objasnit, kdy je potřeba ruce umýt. Akce přitom bude zaměřená výrazně prakticky. Ve zdravotnických zařízeních nebudou chybět stanoviště určená k mytí rukou i možnost ověřit si kvalitu umytí rukou pod dozorem zdravotníků.

„Správným mytím rukou můžeme omezit nemocnost dětí i dospělých. Rozhodně přitom neplatí, že hygienu rukou by se měly učit jen děti. Drtivá většina dospělých si myje ruce nedostatečně a riziku nákazy se vystavuje úplně stejně jako děti. Důležitá je navíc nejen opravdu správná technika mytí, ale také frekvence mytí rukou,“ říká Mgr. Lenka Neumannová, hlavní sestra Nemocnice Šternberk, s tím, že hygienu rukou bychom měli vyžadovat nejen sami od sebe a svých dětí, ale například i od zdravotnického personálu, který s námi přichází do kontaktu.

Správná hygiena rukou může zamezit přenosu žloutenky nebo například infekčního průjmu, nevyjímaje každoročních cestovatelských průjmů typických pro pobyty na zahraničních dovolených. Typickými chorobami nemytých rukou jsou virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce, které mohou mít mnohdy vážné následky. Prevence je přitom poměrně jednoduchá – mytí rukou. To je ale potřeba provádět správně a dostatečně často.

Jako první startuje osvětová akce v úterý 2. května v Jesenické nemocnici.

V nemocnici Prostějov mohou zájemci přicházet v pátek 5. května od 8 do 11:30 hodin, a to do vstupní haly.

V Nemocnici Přerov pak zdravotníci přivítají zájemce ve vestibulu mezi lékárnou a RDG oddělením v pátek 5. května od 9 do 12 hodin.

Do Nemocnice Šternberk pak mohou lidé přicházet v pátek 5. května buď od 8 do 10:30 hodin na centrální příjem chirurgie, nebo od 10:30 do 13 hodin do pavilonu interního oddělení.

Akce je pro všechny zájemce zdarma.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.