pátek 29. března 2024 Taťána

Na kondici plic si posvítí Den spirometrie v Nemocnici Prostějov

Kondici svých plic i celé dýchací soustavy si budou moci ve středu 7. června nechat zdarma prověřit všichni zájemci z Prostějova a okolí. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, pořádá od 10.00 do 17:30 hodin preventivní a osvětovou akci Den spirometrie, která se zaměří na vyšetření plic i osvětu ohledně plicních onemocnění. Zváni jsou zejména kuřáci a lidé s obtížemi s dechem či dlouhodobým kašlem.

„Pacientů s plicními onemocněními a obtížemi v Česku neustále přibývá. Obvykle se přitom jedná o onemocnění plic či průdušek, která lze v raném stádiu účinně léčit. Prevence a včasné odhalení je proto v této oblasti stěžejní,“ vyzývá Dagmar Papáková, vrchní sestra plicního oddělení Nemocnice Prostějov, s tím, že preventivní vyšetření plic jednou ročně by mělo být především pro kuřáky samozřejmostí. Zároveň by jej ale neměly vynechat ani osoby trpící dlouhodobě kašlem, alergici nebo lidé, kteří mají pocit obtížného dechu.

V rámci Dne spirometrie nabízí Nemocnice Prostějov toto preventivní diagnostické vyšetření, které trvá jen několik minut, zdarma. „Vyšetření spirometrem není nijak bolestivé ani nepříjemné. Pacient v průběhu vyšetření pouze dýchá do přístroje, který zaznamenává objem a rychlost proudění vzduchu vydechnutého za určitý čas. Ze získaných údajů pak můžeme zjistit jaká je pružnost plic či jejich kapacita, a navíc také odhalíme poruchu průchodnosti dýchacích cest,“ vysvětluje Dagmar Papáková s tím, že nejčastějšími odhalenými obtížemi jsou u pacientů průduškové astma a chronická obstrukční plicní nemoc.

Zájemci o vyšetření pomocí spirometru mohou do Nemocnice Prostějov přicházet bez objednání ve středu 7. června od 10:00 do 17:30 hodin, a to konkrétně do plicní ambulance nemocnice, která se nachází v 1. patře polikliniky na ulici Mathonova 291/1.

Čtěte více:

 

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.