pátek 29. března 2024 Taťána

Oční lékaři varují: Léto je pro oči nejnáročnější období

Letní měsíce si většina z nás spojuje s dovolenou, odpočinkem a zábavou. Pro naše oči je to ale naopak období plné nástrah v podobě slunce, klimatizace i špinavé vody. Ze zdánlivě pohodového prázdninového dne si tak snadno můžeme odnést třeba zánět spojivek, rohovky, spálená víčka nebo dokonce i trvalé poškození sítnice s nevratným oslabením zraku.

Jednoznačně nejnebezpečnější je pro naše oči přímé sluneční záření. „Sluneční záření samozřejmě může zrak poškozovat, proto je velmi vhodné v létě používat ochranné sluneční brýle s UV filtrem. Poškození přichází hlavně při přímém dívání se do slunce bez ochranných pomůcek, kdy může dojít až k nevratnému poškození sítnice a tím oslabení zraku natrvalo. Typicky se toto stává při částečném zatmění slunce, kdy lidé hromadně pozorují slunce a používají špatná ochranná skla,“ varuje MUDr. Jakub Kopal, lékař očního oddělení Nemocnice Přerov s tím, že za kvalitní UV filtr se určitě vyplatí si připlatit. 

Velké riziko pro oči pak číhá i ve vodě, a to dokonce i v té, kterou považujeme za maximálně čistou. I chlor v bazénech totiž může oči podráždit. Vážnější zánět povrchu oka, spojivky a v horším případě i rohovky pak mohou způsobit naopak sinice z přírodních vod. Alergický zánět, který způsobují, se projevuje svěděním, pálením a zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. Největším strašákem je pak prvok akantaméba, který se vyskytuje také v přírodních vodách a může být i příčinou hlubokého zánětu rohovky a těžké ztráty vidění se ztrátou oka v nejtěžších případech.

„Zvýšené riziko infekce a poškození povrchu oka je u nositelů kontaktních čoček,“ dodává MUDr. Kopal s tím, že při zasažení očí znečištěnou vodou je vhodné co nejdříve oči vypláchnout čistou vodou, použít dezinfekční oční kapky a navštívit očního lékaře. V případě nositelů kontaktních čoček je nutné čočky vyjmout a očistit je samostatně vhodným roztokem.

Dalším problémem pro oči pak může být i klimatizace, kterou dnes běžně používáme v autech, kancelářích a mnohdy i domácnostech. „Klimatizace vysušuje oči, v důsledku čehož mají lidé pocit dráždění a tělíska v oku. U těchto osob doporučuji aplikaci umělých slz jakožto zvlhčovadel, které tyto obtíže mírní či zcela odstraňují,“ radí MUDr. Jakub Kopal z přerovské nemocnice.

V neposlední řadě bychom pak na své oči měli dávat pozor při letních grilovacích oslavách a u táboráku. „Při manipulaci s otevřeným ohněm je zde vždy riziko poškození očích víček a rohovky například rozžhaveným uhlíkem. Naštěstí v praxi jsou ale tyto případy jen velmi ojedinělé. Častější je podráždění očí od kouře, které ale obvykle samo přechází v řádech minut až hodin,“ dodává MUDr. Kopal. 

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.