čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V olomoucké nemocnici zavádí Lékárnu 24, lidé si tak mohou léky vyzvednout i v noci nebo o svátcích

Fakultní nemocnice Olomouc v těchto dnech spustila novou službu „LÉKÁRNA 24“, která umožní lidem vyzvednout si běžné a akutní léky kdykoliv, tedy i v noci nebo o víkendech a svátcích. Moderní výdejnu léků s non-stop pohotovostí najdou pacienti ve vstupní hale chirurgického komplexu uprostřed nemocničního areálu. Je tedy situována do blízkosti urgentního příjmu i lékařské pohotovostní služby pro dospělé.

Nemocnice do nezbytné přestavby výdejny investovala 4,3 milionu korun, náklady na provoz nepřetržité lékárenské pohotovosti odhaduje na další 3 miliony korun ročně.

„Na oddělení urgentního příjmu ošetříme denně v průměru dvě stě lidí, z toho dvě třetiny v pohotovostní době, tedy později odpoledne, v noci, o víkendech a svátcích. K tomu je třeba přičíst také pacienty ošetřené na dětské a zubní pohotovosti, kterou rovněž v našem areálu zajišťujeme. Víme tedy dobře, jak komplikované pro tyto nemocné bylo vyzvednout si nezbytné léky a to zejména v době, kdy jsou uzavřena i obchodní centra. Proto jsme se rozhodli zajistit výdej léků non-stop přímo v nemocnici, ačkoliv tuto službu budeme nuceni finančně dotovat. Je to vstřícný krok vůči našim pacientům a obyvatelům regionu, ve kterém nás podpořili i představitelé města a kraje. Lidé tuto službu potřebují a řadu let pro ně nebyla dostupná, věřím tedy, že ji přivítají,“ uvedl Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc.

Spuštění lékárenské pohotovostní služby předcházely nezbytné stavební úpravy výdejny léků v chirurgickém komplexu, která je pobočkou hlavní nemocniční lékárny. „Výdejna je ve všední dny v provozu do sedmnácté hodiny a otevřeno má i v sobotu dopoledne. Po jejím uzavření tady zůstává služba, která mimo provozní dobu zajistí výdej běžných a akutních léků prostřednictvím pohotovostního okénka. Jsem přesvědčený, že tuto službu ocení zejména rodiny s malými dětmi, ale bezpochyby i další pacienti,“ doplnil Robert Běhal, vedoucí lékárník Fakultní nemocnice Olomouc.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.