čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Ve čtvrtek je světový den lupénky. I v Olomouci zvou dermatologové k bezplatným konzultacím

Lupénka je neinfekční zánětlivé onemocnění, které se projevuje tvorbou začervenalých, olupujících se ložisek na pokožce celého těla. Nevzhledné kožní projevy doprovází ve většině případů nepříjemné svědění. U mnoha pacientů lupénka postihuje nejen kůži, ale také nehty a klouby. Neexistuje způsob, jak se jí trvale zbavit, dá se však velmi úspěšně léčit. Dermatologové proto vyzývají pacienty s již diagnostikovanou lupénkou, aby navštívili vybraná pracoviště, na kterých u příležitosti Světového dne lupénky budou moci konzultovat všechny dostupné možnosti léčby.

V Olomouci se dveře dermatologické ambulance otevřou 26. 10. 2017 ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde budou specializovaní lékaři očekávat pacienty od 10 do 12 hod. a od 13 do 15 hod.

Pacienti z Olomoucka a okolí mají příležitost probrat svůj zdravotní stav a možnosti terapie s našimi odborníky ve specializované poradně pro psoriázu. Vhodné je přijít s doporučením a stručnou zprávou o vývoji choroby a dosavadní léčbě od svého dermatologa, což může v konkrétních případech urychlit nasazení biologické léčby. Není to však nezbytnou podmínkou pro konzultaci zdravotního stavu,“ říká přednosta kliniky Martin Tichý. „V centru léčíme několik set pacientů s lupénkou, z toho kolem 200 pacientů s těžkou formou nemoci je na systémové léčbě,“ dodává.

Lupénka je jedno z nejčastějších kožních onemocnění. V České republice jí trpí 200 až 300 tisíc lidí. Více než 10 procent z nich trpí středně těžkými až těžkými formami. Spouštěčem může být stres, léky či dědičnost.

Při léčbě lupénky je prvořadé mluvit o všech stránkách života s tímto onemocněním otevřeně a zmínit všechny dopady na běžný život. Pro pacienty, kteří se rozhodnou navštívit zmíněné dermatologické centrum, může být nápomocný web www.cistakuze.cz. Ten radí sepsat si, jak se onemocnění projevuje v průběhu dne, týdne nebo roku. Během návštěvy je velice důležité všemu, co říká lékař, rozumět. Není od věci si informace průběžně zaznamenávat.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.