pátek 29. března 2024 Taťána

Nemocnice Prostějov zve na preventivní akci. Můžete zdarma zjistit, zda netrpíte cukrovkou

Zrakové vady, diabetes a proleženiny budou příští týden v Prostějově středem pozornosti. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, pořádá od úterý do čtvrtka hned trojici preventivních akcí, které se zaměří na příznaky, prevenci i léčbu výše uvedených obtíží. Akce jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti a vstup na ně je pro všechny příchozí zdarma.

Sérii preventivních akcí odstartuje v úterý 14. listopadu Den prevence diabetu, jehož program zahrne měření hladiny krevního cukru a krevního tlaku zdarma, odborné konzultace o správné výživě i životosprávě, poradenství nebo i prezentaci a ochutnávky přípravků vhodných pro diabetiky. Zájemci si také mohou nechat přeměřit správnost postavení nohou a připravena bude i ochutnávka čajů a recepty pro diabetiky zdarma. Den prevence diabetu proběhne v prostorách Lékárny AGEL ve vestibulu nemocnice od 7 do 12 hodin. „Smyslem akce je zvýšit povědomí široké veřejnosti o všech typech diabetu a možnostech prevence, ale také představit všem diabetikům nové možnosti a sortiment, který by jim třeba mohl pomoci zpříjemnit si každodenní vypořádávání se s touto nemocí,“ vysvětluje Mgr. Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov.

Ve středu 15. listopadu mohou zájemci historicky poprvé přijít na Mezinárodní den nevidomých, který bude zaměřen na zrakové vady. V rámci preventivní akce si budou moci zájemci vyzkoušet speciální brýle k simulaci zrakových vad, seznámit se s Braillovým písmem, vyzkoušet si kompenzační pomůcky nebo také konzultovat své obtíže či obtíže blízkých s odborníky. Součástí akce, která proběhne ve vstupní hale Nemocnice Prostějov od 13 do 15 hodin, bude navíc i bezplatné měření dioptrií či informace ohledně operačních a estetických zákroků.

Poslední akcí pak bude čtvrteční preventivní akce STOP proleženinám, která se zaměří na péči o imobilní osoby, správné polohování, péči o riziková místa i kompenzační pomůcky určené k prevenci proleženin. Mimo to ale nebudou chybět ani informace ohledně péče o již vzniklé proleženiny a zajímavostí bude edukace ohledně významu výživy. Zájemci o problematiku proleženin mohou přicházet do vstupní haly Nemocnice Prostějov ve čtvrtek 16. listopadu od 10 do 13 hodin.

„Akci STOP proleženinám chceme pojmout co nejvíce prakticky, a tak nebudou chybět reálné ukázky polohování či ošetřování ran a významný prostor věnujeme i speciální výživě, která bývá často opomíjeným tématem. Právě vhodná nutrice totiž dokáže radikálně zlepšit zdravotní stav,“ uzavírá Mgr. Marie Jouklová.

Tisková zpráva

Štítky diabetes, vyšetření, zdarma, nemocnice, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.