pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Fakultní nemocnice má novou sanitku. Pomůže s převozem extrémně obézních pacientů

Nový sanitní vůz je vybaven hydraulickými nosítky, které pomohou záchranářům při převozu obézních pacientů, které bylo doteď velmi namáhavé. Olomoucká nemocnice je první, která takovéto speciální vozidlo má.

Fakultní nemocnice Olomouc pořídila za 3,3 milionu korun speciální sanitku s hydraulickými nosítky, která výrazně usnadní manipulaci s obézními pacienty. Zdravotníci se tak už při transportu obejdou bez pomoci hasičů či party silných mužů. "Jsme první nemocnicí v České republice, která má podobné speciální sanitní vozidlo k dispozici," řekl mluvčí FN Olomouc Egon Havrlant.

"S pacienty trpícími morbidní obezitou se setkáváme asi desetkrát do roka. Nosítka z běžných sanitek jsou obsluhována manuálně, což je při extrémní zátěži pro zdravotnický personál opravdu velmi fyzicky náročné. Na obsluhu nových hydraulických nosítek stačí jeden nebo dva lidé," uvedla vrchní sestra oddělení urgentního příjmu FN Olomouc Michaela Gehrová.

Nadváhu má podle statistik více než polovina obyvatel Česka. Těžkou obezitou podle Havrlanta trpí zhruba 300.000 lidí, přičemž u některých osob tělesná váha přesahuje 180 nebo i 200 kilogramů. Zdravotníci pak můžou mít velké problémy s jejich převozem.

"V řadě případů asistují při těchto transportech hasiči nebo jsme dosud byli nuceni zapojit pět až šest silných mužů a s pomocí plachty tyto nemocné dostat do sanitky nebo ze sanitky na lůžko," podotkla Gehrová. Nová sanitka bude dopravovat i běžné pacienty, kteří potřebují intenzivní péči, na nejrůznější diagnostická vyšetření nebo při překladu na jinou kliniku.

Autoři | Tisková zpráva | Foto FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.