čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Předvánoční dárek od FN Olomouc: Nemocnice obměňuje staré matrace

Více než čtyři sta nových matrací zpříjemní ještě před vánočními svátky pobyt pacientům osmnácti klinik Fakultní nemocnice Olomouc.

Jedná se o součást systematické obměny, která se postupně dotkne všech bezmála dvanácti set lůžek v největším zdravotnickém zařízení v Olomouckém kraji. „U části matrací už byla výměna nutná, ale reagujeme také na připomínky pacientů, kteří si občas stýskali nad jejich kvalitou a stářím. Poslední větší obměna proběhla zhruba před deseti lety,“ vysvětlila hlavní sestra FN Olomouc Andrea Drobiličová. Nemocnice se při výběru soustředila na zdravotní vlastnosti nových matrací. „Zásadní pro nás bylo, aby byly antidekubitní, tedy aby aktivně působily proti proleženinám,“ zdůraznila hlavní sestra. „Výběr nakonec padl na matrace Bohemia Clinic Flex ze studené PUR pěny, jejichž složení zaručuje adekvátní snížení tlaku na tkáně nebo lepší cirkulaci vzduchu,“ oznámil tiskový mluvčí Egon Havrlant.

Nejvíce nových matrací ‐ celkem čtyřiapadesát ‐ se objeví na Ortopedické klinice FN Olomouc, kde se obměna dotkne celého lůžkového fondu pracoviště. „Našim pacientům přinesou nové matrace zcela jistě větší komfort a vhodně doplní moderní elektricky polohovatelná lůžka, která už na klinice máme. Pacienti jsou u nás po operačních výkonech upoutáni na lůžko, zejména pak lidé po implantaci totální endoprotézy nebo lidé po velkých rekonstrukčních výkonech. Jejich pooperační režim vyžaduje vzhledem k náročnosti výkonu často pouze kondiční cvičení na lůžku, takže v něm tráví celou dobu hospitalizace,“ popsala Petra Poulíková, vrchní sestra Ortopedické kliniky.

Mezi klinikami a odděleními, která už ode dneška začala nové matrace využívat, je i II. chirurgická klinika FN Olomouc, kde jimi vybavili všech třiatřicet lůžek. „První reakce našich pacientů jsou velmi pozitivní. Nové matrace jsou tvrdší a vyšší než ty původní, jsou tedy pro hospitalizované jednoznačně pohodlnější a ošetřovatelskému personálu umožňují snadnější péči o pacienta na lůžku. Mezi naše pacienty patří lidé s onemocněním cévního systému, u nichž se mohou v důsledku nedostatečného prokrvení tvořit defekty zejména v oblasti dolních končetin. Nové matrace pomohou v prevenci vzniku proleženin a v péči o tyto defekty,“ doplnila Blanka Charamzová, vrchní sestra II. chirurgické kliniky.

„Na nových matracích budou během léčby odpočívat i pacienti kliniky nukleární medicíny, všech tří interních klinik, urologie, kardiochirurgie, neurologie, neurochirurgie, psychiatrie, traumatologie, geriatrie, stomatochirurgie, klinik pro oční a kožní lékařství, rehabilitace a kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny,“ doplnil tiskový mluvčí. Za celkem 438 nových matrací zaplatí nemocnice více než 1,1 milionu korun z vlastních zdrojů. 

Tisková zpráva | Foto FN Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.