čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nová relaxační vana je připravena pro rodičky v Nemocnici Šternberk

Novou vanu mohou nyní využít nastávající maminky, které se rozhodnou pro porod ve šternberské nemocnici. Relaxační koupel ve vaně má především výrazný vliv na zmírnění porodních bolestí, zkrácení celého porodu a snížení podávání léků proti bolesti během porodu. Investice do vany, která nahradila starší typ, včetně její instalace přišla na více než 50 000 korun.

Relaxační vana je součástí jednoho ze tří porodních boxů. „Nejedná se přímo o porod do vody. Vanu mohou využít rodičky v první porodní fázi neboli v takzvané otevírací době. Relaxace v teplé vodě má velké množství výhod, přičemž kromě snížení vnímání bolesti a potřeby farmakologického tlumení bolesti, lépe zajišťuje kontinuální průběh porodu a příznivě působí na kladné emocionální prožití porodu, což má blahodárný vliv na dítě. Rodička poté porodí v poloze, která jí vyhovuje, avšak mimo vanu,“ vysvětluje výhody relaxační vany vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Bc. Jarmila Starostová s tím, že o vanu je ze strany rodiček velký zájem. „V minulosti byly vany považovány za nadstandard a rodičkám účtován poplatek, nyní mohou využít této možnosti zdarma,“ doplnila vrchní sestra.

Koupel ve vaně je rodícími ženami velmi oblíbena. Podmínkou využití vany je normální gravidita s jedním plodem v normální poloze a po ukončeném 37. týdnu gravidity, záznam srdečních ozev plodu, a u vícerodiček nesmí být žádné porodní komplikace v minulosti. Vanu naopak nemohou využívat rodičky při výskytu jakékoli patologie v průběhu první doby porodní, nebo z důvodu známé infekce rodičky. „Během pobytu ve vaně je nutné doplňovat tekutiny, a také kontrolovat ozvy plodu monitorem,“ dodává Bc. Jarmila Starostová.

V roce 2017 se ve šternberské porodnici narodilo 1017 dětí. Mezi novorozenci bylo 510 chlapců a 507 děvčátek, z toho čtyři páry dvojčat. S oblibou totiž dojíždějí rodit maminky nejen ze Šternberka, ale také z Bruntálu, Vítkova, Mohelnice i Olomouce.

Tisková zpráva | Foto Radka Miloševská

Štítky nemocnice, porodnice, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.