pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Chřipce podlehlo v Česku už třiatřicet lidí. Jen pět procent Čechů se nechává očkovat

Od začátku chřipkové sezony do konce minulého týdne podlehlo v Česku chřipce 33 lidí. Nejčastěji šlo o seniory nad 65 let s dalšími závažnými nemocemi, jako je cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce.

Chřipková epidemie byla v Česku vyhlášena na začátku února, ke konci minulého týdne bylo nemocných 1944 na 100 tisíc obyvatel.

Loni za celou sezonu zemřelo na chřipku 114 lidí. „V důsledku ohrožení chřipkou obyvatel nad 65 let mají právě tyto věkové skupiny očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Přestože současná vakcína chrání asi na 60 procent, podle odborníků zásadně snižuje riziko závažných komplikací.

 V Česku se každoročně nechá očkovat jen pět až šest procent obyvatel, mezi seniory je to asi 20 až 30 procent. Evropská komise doporučuje, aby to byly až tři čtvrtiny.

Úmrtí na chřipku a související zápal plic během epidemie je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací kardiovaskulárních a plicních chorob, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt, mozková mrtvice, angina pectoris, ale i vysoký krevní tlak. 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.