pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dnes je Světový den ledvin. Ženské ledviny jsou třikrát ohroženější opakovanými záněty močových cest

Světový den ledvin 2018 upozorňuje na typicky ženská rizika ledvinového onemocnění. Specifikem závislým na pohlaví jsou především záněty močového měchýře, tzv. cystitidy, kterými ženy trpí mnohem častěji než muži. V roce 2016 například onemocnělo cystitidami podle údajů VZP takřka 400 tisíc pacientů, z toho 26 % mužů a téměř 74 % žen. Opakované cystitidy přitom mohou vést až k chronickému zánětu ledvin. V 10–15 % případů jsou tyto záněty dokonce zodpovědné za trvalé selhání ledvin a vedou k následné dialýze nebo transplantaci. K takovým pacientkám patří i Kateřina Körnerová, u které se výrazně projevilo onemocnění ledvin až po prvním porodu. Jejich stav se postupně zhoršoval, až byla v roce 2013 nutná dialýza. O rok později byla Kateřině transplantována ledvina. „Věděla jsem, že těhotenství s transplantovanou ledvinou a léky potlačujícími imunitu může být problematické, ale celou dobu jsem doufala, že to dopadne,“ říká Kateřina v 9. měsíci svého současného těhotenství.

V roce 2016 onemocnělo akutní nebo nespecifikovanou cystitidou dohromady 99.520 mužů a 285.216 žen z řad klientů VZP. Z celkového počtu 384.736 takto nemocných lidí připadá 25,86 % na muže a 74,14 % na ženy. Nejčastějšími původci těchto infekcí jsou přitom baktérie, z toho až v 75 % Escherichia coli vyskytující se běžně ve střevní mikrofloře. Onemocnění sužuje muže i ženy všech věkových kategorií. Ženy gravidní však v tomto ohledu vyžadují zvláštní pozornost. „Uroinfekce jsou u těhotných žen nejčastějším zánětem. Vyskytují se u nich dvakrát častěji oproti zbylé populaci žen. Pokud je gravidní žena pacientkou naší nefrologické poradny, vyšetřujeme jí preventivně třikrát častěji než obvykle. Kromě cystitidy bývají ženy v těhotenství postihovány také asymtomatickou bakteriurií, která bývá jednou z příčin předčasného porodu, nižší porodní hmotnosti, anémie nebo hypertezne matky,“ ilustruje problematiku vedoucí lékařka Dialyzačního střediska B. Braun Avitum Olomouc Marika Goluchová. Navíc je předepsání antibiotik těhotné ženě poměrně problematické, obzvláště v prvním trimestru. „Určitý dluh v informovanosti ohledně působení antibiotik vidím také u kojících žen. Za určitých okolností může být použití antibiotik proti zánětům močových cest dokonce velmi žádoucí, ale maminky od lékařů nedostanou relevantní informace. Zbytečně tak léčbu nezahájí nebo raději přestanou kojit. To je škoda, když se to dá řešit,“ dodává Goluchová.  

Ani s vážným onemocněním ledvin se Kateřina snu o dalším dítěti nevzdávala

O vážném onemocnění svých ledvin většina lidí do poslední chvíle nic netuší a dozvídají se o něm nezřídka až při definitivním ledvinovém selhání. Ledviny totiž předem nevarují bolestí. Podobnou zkušenost měla i Kateřina Körnerová. Své první dítě porodila ve 23 letech a doufala brzy v dalšího potomka. Na kontrole se však ukázalo, že její ledviny jsou nemocné, a nakonec byla potřeba i dialýza. „Dialyzovat se a být matkou malého dítěte byl náročný úkol a pomáhala mi celá rodina. Ale já jsem nepřestávala doufat, že se to nakonec obrátí k dobrému a nějak to půjde, abychom mohli mít ještě další miminko,“ vzpomíná Kateřina. V roce 2014 jí byla transplantována ledvina a život hned nabral optimističtější směr. Kateřina se cítila dobře a její dobrý zdravotní stav potvrzovali i lékaři. „Těhotenství s transplantovanou ledvinou a nutným užíváním imunosupresiv, které potlačují přirozenou imunitu, pacientkám obecně příliš nedoporučujeme. Ale Kateřina se nám při pravidelných kontrolách jevila jako zdravá, je mladá a výborně spolupracující, proto bylo její rozhodnutí pro další těhotenství podpořeno," říká Goluchová. Kateřina pak předpokládala dlouhé roky čekání a miminko na cestě v řádech měsíců bylo pro ni a jejího muže krásným překvapením. „Moc se těšíme. A rádi bychom poděkovali i všem lékařům a sestřičkám z Fakultní nemocnice v Olomouci, kteří o mě pečovali a stále pečují a podporují nás,“ říká Kateřina. Ve svých 32 letech čeká každým dnem jejich druhé děťátko a celé okolí jim drží palce do finiše.


zleva Věra Novotná (předsedkyně Výboru spolku Dobré místo pro život), Jana Malá (ředitelka Mateřské školy Blanická), MUDr. Marie Marika Goluchová (primářka Dialyzačního střediska Olomouc), Petra Němečková (ředitelka Divadla Tramtárie) a pacientka Kateřina Körnerová (po transplantaci ledviny se Kateřině podařilo otěhotnět, nyní je v devátém měsíci těhotenství)

Světový den ledvin 2018 se zároveň solidarizuje se ženami ze zemí, kde je jim zdravotní péče oproti mužům fakticky hůře dostupná, a to jak v oblastech nefrologické péče, tak i v transplantační praxi. Chronické onemocnění ledvin postihuje na celém světě přibližně 195 milionů žen. V důsledku této nemoci umírá každoročně téměř 600 000 žen. Chronické onemocnění ledvin je tak celosvětově 8. nejčastější příčnou úmrtí u žen. Může se však rozvinout i u mužů, u kterých je předpoklad 12 %, oproti ženám, kde je 14 %. Dialýzou nebo transplantací je však léčeno méně žen než mužů. Světový den ledvin akcentuje každoročně minimálně jeden z aspektů, který se na rozvoji chronického ledvinového onemocnění podílí. Ve většině zemí se choroba týká více než desetiny populace. Rizikovou skupinou jsou například kuřáci nebo lidé obézní. U pacientů s diabetem a kardiovaskulárními chorobami se chronické onemocnění ledvin vyskytuje v 50 % a více případech. Také platí, že výskyt onemocnění se zvyšuje s přibývajícím věkem. U osob starších 60 let je podíl nemocných již 20 % a v 70 letech a více pak 35 %. Nicméně většina nemocných zjistí, že má vážně poškozené ledviny často velmi pozdě, když už je potřeba dialýza.  Nemocné ledviny totiž nebolí. O to více je zde důležité všeobecné povědomí o těchto chorobách. „Problematika ledvinových onemocnění by si u nás i ve světě zasloužila více pozornosti. Ohledně specifik chronických onemocnění ledvin u žen, ke kterým patří například lupusová nefritida, tu jde zejména o možnost a perspektivu těhotenství navzdory nemoci,“ říká přednosta Kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Vladimír Tesař.

Preventivní vyšetření je bezbolestné a trvá 10 minut

Na Světový den ledvin 8.3.2018 se otevře všech 26 dialyzačních středisek a nefrologických ambulancí od 8 do 15 hodin, kam mohou zájemci bez objednání přijít a nechat si vyšetřit ledviny zdarma. Vyšetření trvá zhruba 10 minut a lékaři mimo vzorku moči a kapičky krve s pacientem proberou rizikové faktory. „Užitečným nástrojem, který člověku napoví, zda by sám mohl či nemusel patřit do rizikové skupiny, je náš on-line test ledvinovakalkulacka.cz, kde je možné prevenci věnovat pár minut z pohodlí domova,“ říká ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum CZ/SK Martin Kuncek. Za posledních 7 let bylo na Světový den ledvin vyšetřeno jen v ambulancích B. Braun Avitum v České republice okolo 16 tisíc lidí a zhruba 18 % z nich bylo posláno na další vyšetření. Chronické ledvinové onemocnění patří mezi ta komplexní a je v přímém vztahu s civilizačními onemocněními jako je vysoký krevní tlak, cukrovka II. typu nebo ateroskleróza. Ty se na ledvinové nedostatečnosti významně podílejí nebo jsou její příčinou. Právě tyto nemoci jsou však dobře ovlivnitelné zdravou životosprávou. Tedy nekouřit, vyvarovat se nadváhy, mít trochu pohybu, kvalitně jíst a pít a dodržovat pitný režim, kdy voda je nejlepším nápojem. Dále se doporučuje pít alkohol s rozumem, hlídat si ukazatele civilizačních onemocnění – tlak, cukr a cholesterol, nenadužívat léky a předcházet infekčním onemocněním. A pokud už nastanou, rozhodně je nepřecházet. Světový den ledvin podporuje i olympionik a devítinásobný mistr České republiky v badmintonu Petr Koukal. Na tiskové konferenci v Praze se sám nechá vyšetřit a přivede i svou maminku. „Zvyšování povědomí o skrytých rizicích zákeřných chorob se věnuji systematicky. Sám jsem se musel nečekaně uprostřed sportovní kariéry utkat s rakovinou. Nic netuše jsem jednoho dne odpoledne zašel na preventivní prohlídku, během níž mi diagnostikovali rakovinu varlat. A hned druhý den ráno mě operovali. Byl to pořádný náraz. O poškozených ledvinách lidé také často nic netuší, když je to nebolí. A najednou je pozdě. Je dobré jim to minimálně jednou ročně připomenout,“ říká Petr Koukal.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.