čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Chřipka v Olomouckém kraji zabila už tři osoby

Chřipka v Olomouckém kraji zabila již tři osoby. Závažné chřipkové onemocnění prodělalo v kraji dosud dvacet lidí, počet proti minulému týdnu vzrostl o osm případů. Podle statistik hygieniků na druhou stranu počet lidí s akutními respiračními chorobami v regionu stále klesá, nyní evidují 1552 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je o 173 méně než před týdnem.

To řekla ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Před týdnem zaznamenali hygienici jedno úmrtí, šlo o mladou ženu, která měla jiné závažné onemocnění a chřipka způsobila závažné komplikace. Nyní přibyly další dva případy. „V ostatních případech jde o starší osoby s komplexem chronických onemocnění," uvedla hygienička.

Zatímco počet závažných chřipkových onemocnění vzrostl, počet lidí s akutními respiračními chorobami v Olomouckém kraji už třetí týden klesá. Počet nemocných však vzrostl na Olomoucku, kde se znovu vyšvihl nad dvoutisícovou hranici. Hygienici tam nyní evidují 2039 případů na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 1853 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

V ostatních okresech již nemocnost klesala. Pokles byl citelný především na Prostějovsku. Minulý týden tam hygienici uváděli 2501 případů na 100 tisíc obyvatel, nyní je to 1672 případů. Na Šumpersku a Jesenicku se nemocnost pohybuje kolem 1200 případů na 100 tisíc obyvatel, na Přerovsku je už pod tisícovou hranicí.

Ordinace v Olomouckém kraji stále plní nejvíce nejmenší děti, u kterých na 100 tisíc obyvatel připadá nyní 3540 nemocných. I zde však počet pacientů pozvolna klesá. Vyšší nemocnost se drží i mezi dětmi školního věku a mládeží, nemocnost je tam nyní kolem 2000 případů na 100 tisíc obyvatel, i zde se však již číslo snižuje.

Na pokles nemocnosti reagují již i některá zdravotnická zařízení, která kvůli chřipkové epidemii vyhlásila zákaz návštěv. Minulý týden v pondělí ho zrušil například přerovský domov pro seniory, který byl pro návštěvy uzavřen od 13. února. Rozhodnutí o dočasném celoplošném zákazu návštěv v pondělí zrušilo také vedení šumperské nemocnice. Zákaz tam platil od 7. února.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nemoc, chřipka, zdravotnictví, úmrtí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.