pátek 19. dubna 2024 Rostislav

VIDEO: V soutěži Medik roku 2018 soutěžily týmy z Lékařské fakulty Univerzity Palackého

Olomoučtí medici soutěžili od 13. do 15. dubna 2018 v Jindřichově Hradci na čtvrtém ročníku soutěže zručností, dovedností, ale i zábavy s názvem Medik roku 2018. Soutěž je určena medikům ze čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult z České republiky. Akce je pořádána společností Jihočeské nemocnice a každý rok ji hostí jedna z jihočeských nemocnic. Letos nad akcí převzali záštitu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch a hejtmanka Jihočeského kraje paní Ivana Stráská.

Nápad na soutěž Medik roku vznikl s cílem zatraktivnit jihočeské nemocnice pro více mladých lékařů. „Naše nemocnice jsou skvělé, ale kvůli absenci lékařských fakult v regionu je pro nás těžší lékaře oslovit. Je přirozené, že pokud medik studuje například v Praze a v pražské fakultní nemocnici chodí na praxi, pravděpodobně pak i v Praze zůstane,“ komentuje vznik projektu jeho zakladatel, pan Michal Čarvaš, člen představenstva Jihočeské nemocnice, a.s.

To, že jindřichohradecká nemocnice má svá pozitiva potvrzuje i soutěžící Tomáš Vobořil studující v Plzni. „Rád bych se specializoval na chirurgii nebo ARO. Zrovna zde v Jindřichově Hradci je ARO skvělé, několikrát jsem zde byl na praxi, s mnoha doktory si tykám. Je zde skvělý kolektiv,“ říká.

„Myslím, že mohu tvrdit, že jihočeské nemocnice mají mezi mediky výborné jméno. O celém holdingu se ví, že investuje do lidí i budov. Fakultní nemocnice nabízí něco jiného než ty periferní a mě nelákají. Osobně bych chtěl na úrazovou chirurgii do Českých Budějovic,“ doplňuje rodák z Prachatic a člen vítězného týmu Martin Debnar.

Medik roku studentům zajímavou a zábavnou formou demonstruje, že jihočeské nemocnice jsou moderními pracovišti se špičkovými odborníky, jedinečnou atmosférou a osobním přístupem. Své dovednosti změřilo ve dvanácti soutěžních disciplínách devatenáct pětičlenných týmů. Na studenty čekala řada moderních trenažérů pod vedením jindřichohradeckých lékařů. Vyzkoušeli si například videolaryngoskopii u dítětě, resuscitaci dítěte, interní hrátky, endoskopické laparoskopické dovednosti na trenažeru, kanylaci periferní žíly, řešení kritického stavu dospělého či simulaci porodu.

„Soutěže byly zaměřeny na klinickou a akutní medicínu. Medici se učili řešit akutní stavy. Chtěli jsme, aby nejen soutěžili a bavili se, ale aby se také něco naučili. Předpokládám, že mnozí z nich dostali poprvé do ruky ultrazvukovou sondu nebo intubovali,“ komentuje Vít Lorenc, primář oddělení ARO.

Součástí projektu je i odměna všem soutěžícím v podobě placené stáže. Jedním z těch, který soutěží v minulých letech jako studenti prošel, je i nynější internista jindřichohradecké nemocnice Michael Sekej, který bedlivě hodnotil disciplínu Interní hrátky. „Pamatuji si, jak náš tým plný nadšení přišel k stanovišti, aby urval co nejvíce bodů. A teď, jak ke mně přicházejí týmy, vrhnou se na ékágéčka a analyzují, vidím sebe dva roky zpět. Je to moc hezká vzpomínka,“ dodává.

Mezi soutěžními týmy měla významné zastoupení Lékařská fakulta Univerzity Palackého, a to hned ve dvou týmech s kapitánkami Luciou Ondrejčákovou a Barborou Baštinskou, které se umístily na desátém a šestnáctém místě. 

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže mediků proběhlo v kulturním domě Střelnice v Jindřichově Hradci, kde umístění týmů, včetně vítěze letošního ročníku, oznámila, společně s hosty večera, herečka, šansoniérka a moderátorka Chantal Poullain, která taktéž během večera vystoupila v živém vstupu s Triem Štěpána Markoviče.

Pátý ročník soutěže Medik roku by se měl konat v dubnu 2019 v Nemocnici České Budějovice.

Autoři | Foto Libor Matoušek

Štítky soutěž, Medik roku, zdravotnictví, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.