pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoučtí vědci vyvinuli novou látku, která brání pokožku před UV zářením

Olomoučtí vědci vyvinuli nové látky, které dokážou ochránit lidskou kůži před škodlivými účinky ultrafialového záření. Našli je v malých molekulách odvozených od cytokininů, rostlinných hormonů ovlivňujících dělení buněk. Jejich účinek testovali mimo jiné na půdních červech. Objevené látky jsou již patentově chráněny, uplatnění by měly najít především v kosmetice a lékařství, řekla mluvčí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) Martina Šaradínová.

„Jako první na světě jsme zjistili, že cytokininy a od nich odvozené látky dokážou chránit kožní buňky před škodlivými účinky obou typů ultrafialového záření, tedy UVA i UVB. To je informace nová, vědci se totiž dříve touto otázkou nezabývali. Důležité je i zjištění, že naše látky podporují přirozenou obranu kožních buněk," uvedl hlavní autor práce Martin Hönig z CRH.

Vývoji malých molekul odvozených od cytokininů se vědci věnují dlouhodobě, tentokrát se zaměřili na látky na bázi kinetinu a společně s kolegy z lékařské fakulty zkoumali jejich účinky na lidské kožní buňky. Během pěti let vytvářeli různé obměny molekuly kinetinu a sledovali vliv jejich struktury na biologickou aktivitu. Různé deriváty pak testovali na lidských kožních buňkách v laboratorních podmínkách. „Nejprve jsme potvrdili, že látky nejsou fototoxické, tedy že se nestávají působením UV záření nebezpečnými. Následně jsme prokázali, že dokonce přispívají k ochraně kožních buněk tím, že vyburcují jejich přirozené obranné reakce," uvedla koordinátorka projektu Lucie Plíhalová.

Působení nových derivátů poté vystavili háďátko obecné, což je půdní hlístice, která slouží vědcům jako modelový organismus pro studium stresu a stárnutí. Řada látek má totiž na tento organismus podobné účinky jako u savců. „Zjistili jsme, že naše látky chrání háďátko před oxidačním stresem, který jsme u něj uměle vyvolali. Chrání tedy před stresem nejen buňky v tkáňové kultuře, ale i celé organismy," doplnila Plíhalová.

Ve výzkumu olomoučtí vědci pokračují, v současné době se badatelé zaměřují na přesnější popis mechanismu účinku série látek, které vyvinuli. Látky byly patentově ochráněny přihláškou vynálezu a jedna z kosmetických firem je nyní testuje pro další využití v kosmetickém průmyslu, dodala mluvčí centra Martina Šaradínová.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky věda, zdraví, fyzika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.