čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Fertimed v Olomouci nabízí díky připravované studii i IVF léčbu zdarma

PR článek

Centrum léčby neplodnosti dává šance ženám, které nemohou otěhotnět obvyklým způsobem a musí se obrátit na odborníky. U nás je potřebuje každý pátý pár. V současné době metodu IVF – tedy tu nejsložitější a nejúspěšnější metodu - částečně hradí pojišťovny ženám do dovršení věku třiceti devíti let a to jen čtyřikrát za život. I v tomto případě ale může být pro pár nákladná, mohou ji doplňovat další nehrazené výkony. Poté je nutné zaplatit celou částku, která se pohybuje v řádech několika desítek tisíc korun.

Díky vysoké kvalitě léčby, mezinárodním zkušenostem a četným odborným článkům, publikovaným v renomovaných odborných časopisech se na centrum Fertimed obracejí se žádostí o provedení studií mezinárodní farmaceutické koncerny. Vzhledem k zaměření na léčbu neplodnosti přijímají jen nabídky na vývoj léků v této oblasti. Mnohdy ani nejde o zcela nový lék, ale pouze o jeho variantu nebo nové kombinace, které musí být dle mezinárodních pravidel prověřeno v několikastupňových studiích.

Tyto studie jsou zajímavé hlavně pro pacienty, kteří mají léčebné výkony a související léky zcela kryty z prostředků studie. To je v oblasti IVF velmi lákavé, neboť není nutno čerpat z omezené úhrady pojišťovny ani nic doplácet. Součástí může být i úhrada cestovních nákladů nebo stravné. Daní je na straně pacientů větší časové a administrativní zatížení. To se samozřejmě studie od studie liší, podle zkoumaného léku.

V minulosti jsme se již několika studií zúčastnili a pomohli tak několika desítkám maminek k vytouženému miminku,“ říká docent Aleš Sobek, zakladatel Fertimedu. V rámci studií nemusí ženy počítat s náklady, které jsou spojeny v metodou IVF, tedy s metodou, při které je vajíčko oplodněno spermiemi mimo tělo ženy v laboratorních podmínkách. V první fázi této metody dochází k hormonální stimulaci, poté k odběru vajíček z vaječníků, oplození spermiemi a následně se vajíčko opět přenese do dělohy ženy. Studie bohužel nebývají určeny pro ženy, které potřebují dárkyni vajíček. „V rámci studií se jedná o standartní IVF metodu, při které budou ženy pozorně sledovány a kontrolovány,“ říká docent.

Podrobně jsou pacientky sledovány nejen po dobu stimulace a následného oplodnění vajíčka, ale také po dobu těhotenství. Studií se ženy mohou zúčastnit, i když nejsou přímo u Fertimedu zaregistrované a chodí k jinému gynekologovi či do jiného IVF centra. „Není nutné být součástí naší kartotéky, pouze na dobu studie se stanete naší pacientkou a poté můžete chodit se svému obvyklému lékaři,“ doplňuje Sobek. Díky tomu, že je Fertimed jediným centrem na Moravě, které se může dostat do nejblíže plánované studie, je program otevřen nejen pacientkám z Olomouce nebo Olomouckého kraje. „Studie vnímáme pozitivně, baví nás na tom i to, že soutěžíme s centry z dalších zemí, aby právě Češky mohly získat léčbu zadarmo,“ dodává Aleš Sobek.

Na připravované studii je zajímavé i to, že nabízejí zařazení i ženám nad hranicí úhrady pojišťovnou, tedy nad 39 let. „Studie bude pro ženy ve věku třiceti až čtyřiceti dvou let, což je poměrně vzácné. Většinou se studie zaměřují na nejvíce plodné ženy, tedy kolem třiceti let,“ říká Sobek. Předpokládané zahájení studie je v průběhu následujících několika měsíců. Do studie budou zapojena centra z několika zemí Evropy, ale musí splňovat přísné podmínky, které zaručí maximální kvalitu. Vývoj embryí v inkubátoru bude vyhodnocován přímo z centra studie. Jedním z center, připravujících se na zapojení do studie, je právě Fertimed, který je zároveň jediným zástupcem z Moravy. Již nyní se objevuje zájem o vstup do studie a lékaři pobízejí další páry, aby zkusily jednoduchou a bezplatnou cestu k umělému oplodnění. Před samotným vstupem do studie je nutné projít standartním vyšetřením a splnit určité podmínky. Pokud máte zájem o více informací, volejte na číslo +420 602 178 688 nebo se podívejte na stránky. Fertimedu.

Centrum léčby neplodnosti Fertimed působí v Olomouci od roku 1994 a ročně provádí stovky cyklů IVF a dalších metod léčby neplodnosti a pomáhá tak párům k vytouženému dítěti. Fertimed má ordinace nejen v Olomouci na ulici Boleslavova, ale také v Polance nad Odrou. Kromě léčení neplodnosti nabízejí také klasickou gynekologicko - porodnickou péči, jednodenní chirurgii, vyšetření genetiky nebo plastickou chirurgii. 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.