čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darováním cytoplazmy pomůžete neplodným párům k vytouženému miminku

PR článek

Přibližně každý pátý pár má problémy s početím potomka. Jejich jedinou možností je pomoc lékařů a ti k tomu potřebují v některých případech ochotné dárkyně a dárce, kteří se na uskutečnění tohoto malého zázraku podílí.

Otázka dárcovství vaječných buněk je pořád poněkud okrajovým tématem, a proto určitě není na škodu, se na celý postup zeptat odborníka na asistovanou reprodukci docenta Aleše Sobka, zakladatele olomoucké kliniky Fertimed. „Nehledáme dárkyně jen proto, aby pouze darovaly svůj genetický materiál, hledáme je i proto, aby mohly pomoci neplodným ženám k dosažení jejich snu,“ vysvětluje hned ze začátku. Podle zákona se může darovat až do věku třiceti pěti let, ale převážný počet dárkyň je v rozmezí od dvaceti pěti do třiceti let. Každá potenciální dárkyně prochází pohovorem přímo u docenta Sobka, kde si společně vysvětlí základní informace, kladné i záporné aspekty a vyplní dotazník ohledně zdravotního stavu. „Takové věci se neřeší po telefonu, nejlepší je konzultace v ordinaci a vysvětlení přínosu darované vaječné buňky nebo pouze cytoplazmy pro ženy, které mají problémy s početím pro nekvalitní činnosti vaječníku,“ říká doktor Sobek.

Následuje běžná vstupní prohlídka a odběr krve, která se pošle do laboratoře na rozbor, aby se vyloučily jakékoliv genetické nebo vývojové vady. „Jednoznačné pozitivum vidím v tom, že dárkyně získá celkový přehled o svém stavu i co se genetických nemocí týče. Bohužel se i stává, že jsme u několika dárkyň zjistili, že mají samy problémy s plodností, což jim umožnilo zahájit léčbu dříve,“ vysvětluje Sobek.

V případě, že je vše v pořádku, dochází k desetidenní stimulaci vaječníků hormonálními injekcemi, které zajistí vyšší počet vaječných buněk v jednom cyklu. Následuje odsátí vaječných buněk a tímto úloha dárkyně končí. „Důležité je rozlišovat darování celého vajíčka nebo darování cytoplazmy, tedy pouze prostředí, ve kterém se nachází samotný genetický materiál,“ vysvětluje Sobek. Touto cytoplasmou dokážeme zlepšit kvalitu vaječné buňky, aniž bychom měnili genetický materiál. Podle předem domluveného postupu se tak může jedním darováním pomoci až deseti ženám. V době hormonové stimulace se po dárkyni požaduje, aby byla co nejvíce v klidu, ať už psychicky nebo fyzicky a nekonzumovala alkohol. „Není dobré, aby dárkyně trénovala na maraton, mohla by buňky vytřást. Není ani dobré, když chce darovat studentka ve zkouškovém období, kdy je vystavena většímu stresu,“ doplňuje Sobek. Nicméně uvádí i benefity pro studentky a mladé ženy. „Darování je skvělá možnost, jak se nechat vyšetřit, jestli je kvalita vašich vajíček taková, jaká má být, a pokud vaše vaječné buňky způsobí těhotenství, lze garantovat, že se to podaří i v příštích pěti letech a nejsou tak ohroženy bezprostřední plány na studia v zahraničí, atestace či podnikání,“ vyzdvihuje. 

Samotné odsátí vaječných buněk je krátký, dvouminutový zákrok, který není sice moc náročný, ale přesto trochu nepříjemný. I proto se doktoři cítí zavázáni poděkovat dárkyni za šanci pro neplodnou příjemkyni, aby se mohla stát matkou. Poděkování přichází ve formě finanční kompenzace v řádech desetitisíců.

Otázka ohledně rizika při odebírání buněk docenta rozesmála. „Je to pro mě hodně úsměvné, ale samozřejmě chápu, že dívky chtějí chránit samy sebe, ale metoda, kterou buňky získáváme, tedy metoda IVF, se celosvětově používá právě k oplodnění. Myšlenka toho, že by mohla způsobit neplodnost je zcela mylná,“ vysvětluje docent. Vaječník je totiž zvláštní tkáň, která se v důsledku poškození (zmenšení objemu elektrokoagulací) léčí, na rozdíl od kůže nebo kosti, které se při zranění znehodnotí. Již několik desítek let se proto při poruchách činnosti vaječníky poškodí a tím dojde k zlepšení funkce. Při odsání vaječných buněk nedochází k poškození vaječníku, ale hojivý proces, který následuje, naopak zlepší činnost vaječníků.

Pro dárkyně je zaručena absolutní diskrétnost a anonymita. Mezi jednotlivými odběry by měla být mezera tří až šesti měsíců. „Takto je to podmíněno lékařsky, ale život si klade zvláštní podmínky. Ne pořád je dárkyně ochotná na deset dní pozastavit svůj život a denně si píchat injekce,“ dodává Sobek.

Pokud i vy chcete být nadějí pro neplodné páry a pomoci jim k miminku, kontaktujte centrum léčby neplodnosti Fertimed prostřednictvím internetové stránky nebo volejte +420 585 22 12 81.

Foto Archiv Fertimed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.